Τη Δευτέρα στην ΑΟΖ τα δυο πλοία της Exxon

Τη Δευτέρα στην ΑΟΖ τα δυο πλοία της Exxon

exon

Οκτώ μέρες μετά την αναχώρηση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, ένεκα αναβολής της γεώτρησης στο τεμάχιο 3, στην κυπριακή ΑΟΖ θα αφιχθούν τα δυο ειδικά πλοία της κοινοπραξίας ExxonMobil Qatar Petroleum, παρουσία που ουσιαστικά σηματοδοτεί την επανέναρξη των δραστηριοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και την έναρξη των ερευνητικών εργασιών στο τεμάχιο 10.

Τα δυο πλοία που έχουν ναυλωθεί από τον αμερικανικό κολοσσό σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», θα είναι εντός της ΑΟΖ την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018. Τα πλοία με την ονομασία Ocean Investigator και Med Surveyor βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου. Το μεν Ocean Investigator είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά του Λαυρίου στην Αττική, το δε Med Surveyor είναι περίπου 190 ναυτικά μίλια από το τεμάχιο 10 ανοιχτά της Χάιφα.

Τα δυο πλοία ουσιαστικά θα προετοιμάσουν το βασικό μενού της ερευνητικής γεώτρησης της Exxon που είναι ο εντοπισμός των σημείων, που το γεωτρύπανο θα τρυπήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της πρώτης γεώτρησης και αν χρειασθεί και δεύτερη στη συνέχεια.

Εργασίες κομβικής σημασίας

Η προγραμματισμένη άφιξη των δυο πλοίων όπως ήταν φυσικό τονώνει πολιτικά τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, μετά και τα όσα διαδραματίσθηκαν με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στο τεμάχιο 3. Η παρουσία των δυο πλοίων, στην παρούσα χρονική περίοδο, θα δώσει το μήνυμα πως οι προγραμματισμοί κυβέρνησης και εταιρειών για το 2018 προχωρούν κανονικά, παρά τις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Σύμμαχος της Λευκωσίας προς υλοποίηση των σχεδιασμών, το προφίλ της κοινοπραξίας του τεμαχίου 10 (ExxonMobil – Qatar Petroleum) τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και της θέσης που κατέχουν στην παγκόσμια βιομηχανία υδρογονανθράκων. Οι προετοιμασίες σε επίπεδο υποδοχής και διευκόλυνσης του έργου των δυο πλοίων, όπως πληροφορούμαστε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Παρουσία με μηνύματα

Η περίοδος των προεργασιών στο τεμάχιο 10 συμπίπτει και με την παρουσία αριθμού μέσων του 6ου Αμερικάνικου Στόλου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν εντείνει την εδώ παρουσία τους ένεκα της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, όπως λένε πηγές της «Κ». Ωστόσο όπως παρατηρείται από αναλυτές η παρουσία αμερικάνικων πολεμικών μέσων την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να εκληφθεί ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα, από αμερικάνικης πλευράς, στήριξης του έργου στο τεμάχιο 10.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και από γαλλικής πλευράς όταν η κρατική TOTAL σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ πραγματοποίησαν ερευνητικές εργασίες στα τεμάχια 11, το περασμένο καλοκαίρι, και το 6 αρχές του 2018. Παρουσία που όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν πέρασε απαρατήρητη και το κυριότερο όπως μας επισημάνθηκε, δεν αγνοήθηκε από τουρκικής πλευράς. Επίσης ο αμερικάνικος παράγοντας τόσο στην περιοχή όσο και στο παρασκήνιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, όταν και πάλι τότε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβαζε κατακόρυφα το θερμόμετρο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.