Τη στάση αρχών του Πεκίνου έναντι της Λευκωσίας εξήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη στάση αρχών του Πεκίνου έναντι της Λευκωσίας εξήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Τη στάση αρχών του Πεκίνου στις προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία για λύση του πολιτικού προβλήματος, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα «φυσιολογικό κράτος», εξήρε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
cache_846x3000_Analog_medium_251399_53266_2792017

Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Άντρη, παρέστη σε δεξίωση της Πρεσβείας της Κίνας, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκε και συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κίνας, Σι Ζιν Πινγκ, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια του Προέδρου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στη δεξίωση, στην παρουσία του Πρέσβη της Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση σε κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στον τόπο, ενώ επανέλαβε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παίκτη στην προώθηση του «θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού» που φιλοδοξεί να συνδέσει οικονομικά την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο τη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ευχαρίστησε παράλληλα την Κυβέρνηση της Κίνας για τη στάση αρχών που τηρεί και τη στήριξή της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, όπως είπε, η οποία θα σέβεται πλήρως το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και που θα μετεξελίξει την Κύπρο σε ένα ομόσπονδο κράτος, ελεύθερο από τις όποιες ξένες επεμβάσεις και εξαρτήσεις, «ένα ‘φυσιολογικό κράτος΄, όπως έχει ορθά δηλώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ».

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι αυτές αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

«Οι πόρτες της Κύπρου παραμένουν ανοικτές στις κινέζικες εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους στην Κύπρο, η οποία προσφέρει ελκυστικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τις κινέζικες εταιρείες», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της «Μιας Κίνας», ενώ ως μέλος της ΕΕ η Λευκωσία εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας.

«Η Κύπρος ως ένας κύριος διαμετακομιστικός σταθμός μπορεί να αποτελέσει ενεργό παράγοντα στην προώθηση των αρχών της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού, ιδιαίτερα στην προώθηση του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού», πρόσθεσε.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο Πρόεδρος Σι Ζιν Πινγκ αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση της χώρας του στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη στενών διμερών σχέσεων Κύπρου-Κίνας.

Η Κίνα παρέχει τη σταθερή υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κύπρου για την επανένωση της χώρας το συντομότερο δυνατό, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan.

Είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες εκτιμούν ιδιαίτερα την ειρήνη και τον πόθο για επανένωση. «Η κοινή μας θέση είναι ‘μια Κίνα – μία Κύπρος’», πρόσθεσε ο Πρέσβης, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχές του για την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Εξάλλου, είπε ότι οι δύο χώρες διατηρούν υποδειγματικές διμερείς σχέσεις, μέσω της κατανόησης και υποστήριξης σε βασικά ζητήματα και στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Πρέσβης Xingyuan χαρακτήρισε ακόμη τη Λευκωσία «καλό φίλο και εταίρο της Κίνας στην ΕΕ», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του Πεκίνου για τη στάση που τηρεί έναντι σειράς θεμάτων, όπως η Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη δεξίωση παραβρέθηκαν πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανισμών, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, Κύπριοι και Κινέζοι επιχειρηματίες, αλλά και μέλη της κινεζικής κοινότητας στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ