Τη βούλησή του για λύση θα μεταφέρει ο Αναστασιάδης στον ΓΓ των ΗΕ

Τη βούλησή του για λύση θα μεταφέρει ο Αναστασιάδης στον ΓΓ των ΗΕ
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή, να δημιουργήσουμε συνθήκες συνέχισης του διαλόγου αλλά σε στέρεες βάσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε εκδήλωση της παροικίας στο Λονδίνο.
cache_846x3000_Analog_medium_247464_750297_1892017
Πραγματοποιώντας στάση στη βρετανική πρωτεύουσα καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πηγαίνει στη Νέα Υόρκη αποφασισμένος να μεταφέρει στο Γενικό Γραμματέα τη δέσμευση και βούλησή του να συνεχίσει να εργάζεται για λύση.
«Οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα είναι εκεί. Πρέπει οι ξένες δυνάμεις επιτέλους να κατευθύνουν τις προσπάθειες προς τη δύναμη εκείνη που παραβιάζει τον πρώτο κανόνα όπως διατυπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, ότι χωρίς τη λύση του θέματος ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Είπε ότι παρά τις προσπάθειες για λύση υπό συγκεκριμένους όρους που έθεσε η κυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντανά, «η Τουρκία παρέμεινε, παρά την πλάνη που προς στιγμή δημιούργησε στον Γενικό Γραμματέα, απόλυτα αδιάλλακτη», ζητώντας μεταξύ άλλων μελλοντική αναθεώρηση και όχι τερματισμό των εγγυητικών δικαιωμάτων, καθώς και παραμονή 1800 στρατιωτών και στρατιωτική βάση.
Κάνοντας λόγο για διαχρονική αδιαλλαξία της Τουρκίας σημείωσε ότι «όσο συνεχίζεται η εμμονή της Τουρκίας να ελέγχει την Κύπρο, τόσο η εναντίωσή μας θα είναι πιο έντονη».
Είπε ακόμη ότι μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί με τους Τουρκοκύπριους αλλά εφόσον οι Κύπριοι γνωρίζουν ότι θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν για την τύχη τους. «Θέλουμε να ζήσουμε σε ένα λειτουργικό και ομαλό κράτος, δίχως εγγυητές», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Στο δείπνο παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων η σύζυγος του Προέδρου Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς και ο πρώτος κυπριακής καταγωγής Βρετανός βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους.
reporter cy