Το Ανώτατο αποφασίζει για σχολικούς εορτασμούς και μονάδα αποκρατικοποιήσεων

Το Ανώτατο αποφασίζει για σχολικούς εορτασμούς και μονάδα αποκρατικοποιήσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα (5/2), στις 12 το μεσημέρι, την απόφαση του για δύο αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

cache_846x3000_Analog_medium_300782_391509_522018

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η μια αναφορά έχει να κάνει με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας και η άλλη με το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.

Με την αναφορά του για τους σχολικούς εορτασμούς, η οποία καταχωρήθηκε στις 25/04/2017 μέσω του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά από το Ανώτατο να γνωματεύσει κατά πόσο ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η διαδικασία εκδίκασης της αναφοράς ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου.

Η Ολομέλεια της Βουλής σε μια επεισοδιακή συνεδρία της στις 7 Απριλίου του 2017 ψήφισε κατά πλειοψηφία σε νόμο την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για εκχώρηση στο Υπουργείο Παιδείας της εξουσίας να αποφασίζει για τις εγκυκλίους και τους εορτασμούς στα σχολεία.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, σε σύνολο 50 παρόντων Βουλευτών. Την πρόταση νόμου υπερψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ πλην των βουλευτών του κόμματος Ανδρέα Κυπριανού και Ελένης Σταύρου.

Με την αναφορά του για τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, ο Πρόεδρος ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να γνωματεύσει κατά πόσο το νομοθέτημα είναι αντίθετο και ασύμφωνο με τα άρθρα 26 (ελευθερία του συμβάλλεσθαι), 54 (άσκηση εκτελεστικής εξουσίας από Υπουργικό), 61 (άσκηση νομοθετικής εξουσίας από Βουλή), 80 (δικαίωμα υποβολής προτάσεων νόμου από Βουλευτές και εξαίρεση) και 179 (υπερίσχυση Συντάγματος και οποιασδήποτε υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από συμμετοχή σε ΕΕ).

Ο Πρόεδρος ζητά από το Ανώτατο να γνωματεύσει επίσης κατά πόσο το νομοθέτημα, το οποίο ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αντίθετο και ασύμφωνο με «την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών από την οποία διαπνέεται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας».

Το νομοθέτημα είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου 2017, κατά πλειοψηφία, με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον.

 

ΚΥΠΕ