ΤΩΡΑ: Τέσσερις φορές ισόβια σε Πένταυκα και Λόι για το τετραπλό φονικό

ΤΩΡΑ: Τέσσερις φορές ισόβια σε Πένταυκα και Λόι για το τετραπλό φονικό

foto

Έπεσε η αυλαία του δεύτερου μεγαλύτερου εγκλήματος που έγινε ποτέ στην Κύπρο, του τετραπλού φονικού που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2016 και για το οποίο καταδικάστηκαν άλλα 4 πρόσωπα και εκκρεμούσε η απόφαση για άλλους δυο κατηγορούμενους.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας  έκρινε ένοχους για φόνο εκ προμελέτης τον Παναγιώτη Πένταφκα, ιδιοκτήτη νυχτερινού μαγαζιού στην Αγία Νάπα και τον Σέρβο φρουρό ασφαλείας Ντέγιαν Λόι. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης και κατά την αναφορά στα τραγικά γεγονότα οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε κλάματα.

Η ποινή ήταν μονόδρομος και ως εκ τούτο το δικαστήριο τους καταδίκασε 4 φορές σε ισόβια, όσο και ο αριθμός των θυμάτων. Οι ποινές είναι συντρέχουσες και όχι διαδοχικές όπως των καταδικασθέντων του πενταπλού φονικού.

Μεταξύ άλλων η δικαστής ανέφερε ότι αρχικά πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη ωστόσο το συμβόλαιο θανάτου αναβλήθηκε αφού ο στόχος μετέβη στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για τις κινήσεις όλων των κατηγορουμένων του τετραπλού φονικού και την οργάνωση του εγκλήματος, τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου και τα όσα ακολούθησαν. Το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία του βασικού μάρτυρα Χαράλαμπου Αντρέου ο οποίος ήταν ο οδηγός των εκτελεστών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, μεταξύ άλλων, ο Πένταυκας είχε αναλάβει το σχεδιάγραμμα με το δρόμο που θα ακολουθούσαν οι εκτελεστές και οι συνεργοί τους για να μεταβούν στο εστιατόριο που θα δολοφονούσαν τον επιχειρηματία καθώς και το δρόμο διαφυγής τους, ενώ ο Σέρβος φρουρός του Καλοψιδιώτη τους ενημέρωνε για τις κινήσεις του και την στιγμή του φονικού μετέβη στην τουαλέτα.

Επίσης ο Παναγιώτης Πένταυκας ήταν το πρόσωπο που διευθέτησε τον εμπρησμό του οχήματος των δραστών που εντοπίστηκε να φλέγεται λίγο μετά το φόνο σε κοντινή απόσταση από τη σκηνή του εγκλήματος.

Η δικαστής επίσης, ανέφερε ότι «δεν υπήρχε μαρτυρία που να οδηγήσει την Αστυνομία στη σύλληψη του Άντρου Ροδοθέου τον οποίο ενέπλεξε ο μάρτυρας Χαράλαμπος Αντρέου όπου κατέθεσε ότι ζήτησε τον Μπουρέλλι για να τον σκοτώσει.  Επίσης η δικαστής σημείωσε πως ούτε για τον Γιώργο Φένεκ υπήρχε μαρτυρία που να δικαιολογεί τη σύλληψή του.

«Οι κατηγορούμενοι είχαν τον χρόνο να σκεφτούν τον φόνο» είπε η δικαστής ενώ «οι εκτελεστές δεν σκέφτηκαν την παρουσία των δύο ανήλικων».

Το στυγερό έγκλημα διαπράχθηκε ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πενταπλό φονικό, στον ίδιο δρόμο, στο κέντρο της Αγίας Νάπας όπου πληρωμένοι εκτελεστές σκότωσαν εν ψυχρώ τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, τον αστυνομικό Ηλία Χατζηευθυμίου, τη συζύγου του Σκεύη Χατζηευθυμίου ενώ κατά λάθος από τα πυρά σκοτώθηκε και ο ένας  εκ των δραστών Γιάνι Βόγλι. Ο δεύτερος εκτελεστής Άλεξ Μπουρέλι παραμένει άφαντος εδώ και 14 μήνες.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλοψιδιώτη μετά την απόφαση

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων που βρέθηκαν στην αίθουσα, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Καλοψιδιώτη ξέσπασαν σε κλάματα.

Έντονα φορτισμένη καθόλη τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν η θεία της Σκέυης Χατζηευθυμίου, θύμα του τετραπλού φονικού.

Οι δύο κατηγορούμενοι έφτασαν στο Δικαστήριο με πομπή του αντιτρομοκρατικού ουλαμού την οποία συνόδευε το ελικόπτερο της Αστυνομίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Σε όλους τους παρευρισκόμενους  έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος.

Αρχικά «σκληροί», μετά παραδοχές

Υπενθυμίζεται ότι για το τετραπλό φονικό προσήχθησαν στο δικαστήριο αρχικώς 6 πρόσωπα, μετά την ομολογία του οδηγού του οχήματος των εκτελεστών, Χαράλαμπου Ανδρέου ο οποίος γνώριζε για το φόνο και μάλιστα τους προσέφερε μαζί με τη σύντροφο του καταφύγιο.

Οργανωτής, κατόπιν οδηγιών, ήταν ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης ο οποίος μαζί με τον Χαράλαμπο Ανδρέου εκτίουν ποινές ισόβιας φυλάκισης. Ο Μπένης αρχικά δεν παραδέχθηκε τη διάπραξη των εγκλημάτων ωστόσο κατά τη διάρκεια της δίκης και μετά και την παραδοχή της συντρόφου του, προέβη σε ομολογία.

Η σύντροφος του Μπένη και η σύντροφος του Αντρέου καταδικάστηκαν σε ποινές ολιγόμηνης φυλάκισης, επίσης μετά από παραδοχές, και ήδη έχουν αποφυλακιστεί.

Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν «έδωσε» τον ή τους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν οι ίδιοι με αυτούς του πενταπλού φονικού.

Επίσης, υπενθυμίζεται δυο μήνες πριν την διάπραξη του τετραπλού φονικού έφθασαν στην Κύπρο Σέρβοι εκτελεστές με σκοπό να δολοφονήσουν αρχικά τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και μετά τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Η Ιντερπόλ είχε σημάνει στις Κυπριακές αρχές συναγερμό, ωστόσο παρέμειναν σε πλήρη αδράνεια, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα οι ύποπτοι που κατονομάστηκαν να συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι. Αποτέλεσμα, δυο μήνες μετά, να διαπραχθεί το τετραπλό φονικό, να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές και 1μιση σχεδόν χρόνο μετά η υπόθεση να διερευνάται εκ νέου. Ωστόσο καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε για την αμέλεια των στελεχών και των αστυνομικών που επέδειξαν αμέλεια.

Πηγή: reporter.com.cy