Τουρκία «δείχνει» η παρέμβαση Κορνηλίου στα ΗΕ για Αν. Μεσόγειο

Τουρκία «δείχνει» η παρέμβαση Κορνηλίου στα ΗΕ για Αν. Μεσόγειο

tou

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος κυκλοφόρησαν ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την κοινή διακήρυξη της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των χωρών του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2017 στη Λευκωσία και στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος Αμπντελαφατάχ Αλ Σίσι (Abdel Fattah al-Sisi.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του 104ου θέματος της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης, που αφορά την έκθεση της πρώτης επιτροπής για την “ενδυνάμωση της ασφάλειας και συνεργασίας στη Μεσόγειο”.

Την κοινή διακήρυξη συνοδεύει επιστολή που συνυπογράφουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας, Πρέσβεις Κορνήλιος Κορνηλίου και Μαρία Θεοφίλη και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου, Mohamed Omar Mohamed Gad.

Παρασκηνιακά, η κίνηση αυτή είχε και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα για την Κύπρο, με πρόταγμα την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συζήτησης που αφορούσε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και οι πληροφορίες της “Κ” λένε πως στόχο είχε να καταδείξει πως η Κύπρος έχει ρόλο στο ζήτημα, το έχει αποδείξει, σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

“Είναι ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ΑΟΖ αλλά και εν γένει στην Ανατολική Μεσόγειο, διαβήματα σαν κι αυτό την κατάλληλη στιγμή” ειπώθηκε στην “Κ”.

Παρακάτω είναι η επιστολή που συνυπογράφουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου.

Πηγή: kathimerini.com.cy