Τρόμος πάνω από την Κύπρο λόγω Άκκιουγιου

Τρόμος πάνω από την Κύπρο λόγω Άκκιουγιου

po

Η Κύπρος βλέπει με τρόμο τους σχεδιασμούς της Τουρκίας να υλοποιούνται και ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου να αρχίσει να οικοδομείται. Σε μια απόσταση μόλις 65 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου θα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Ο οποίος –κι αυτό που είναι ο τρομάζει τους πάντες– θα κτιστεί πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή.

Επιπρόσθετα, ο σταθμός κτίζεται σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, με σωρεία εσωτερικών προβλημάτων και με ορατό τον κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός να βρεθεί στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής ή τρομοκρατικής επίθεσης. Ακόμα και οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από ρωσικής πλευράς δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τόσο την κυπριακή κυβέρνηση όσο και τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού.

«Ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τη μελλοντική λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Άκκιουγιου, κοντά στη Μερσίνα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε ανησυχία από τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Είπε ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε τριμερείς συναντήσεις, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ειρηνική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις στη Συρία και αλλού, που προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά στον δυτικό κόσμο. Ο Εκπρόσωπος διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, ώστε να καταστεί εφικτό σε κατοπινό στάδιο να συγκληθεί μια Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία «θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοπέμπτου: Oι κίνδυνοι από τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε από δικής του πλευράς ανησυχία για την οικοδόμηση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κερύνειας. Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχτεί πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί. Αυτό μας το υπενθυμίζουν καθημερινά τα θύματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκοσίμα. Ένα ατύχημα ή μια διαρροή, εκτός της περιβαλλοντικής καταστροφής, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Με αυτή την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε τη γενικότερη θέση μας κατά της ανέγερσης πυρηνικών σταθμών και για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης των υφιστάμενων».

Η ΕΔΕΚ στη δική της ανακοίνωση εκτιμά πως η ενεργοποίηση του προγράμματος για την ανέγερση πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου είναι ενέργεια προς τη λανθασμένη κατεύθυνση. Δεδομένου ότι: α) Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή θα είναι απροσδιορίστου μεγέθους. Και αυτό γιατί η Τουρκία δεν είναι ένα ευνοούμενο κράτος που να έχει σταθερό πολιτειακό σύστημα, β) Η Τουρκία δεν διαθέτει την επιστημονική τεχνογνωσία και την ικανότητα να διαχειριστεί έναν τέτοιο σταθμό. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία η διακοπή των εργασιών στο παρελθόν λόγω ακριβώς προβλημάτων στην επιστημονική διαχείριση, και γ) Ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου. Σημειώνουν επίσης πως η προσπάθεια του Προέδρου Πούτιν κατά την τελετή να πείσει για την ασφάλεια των σύγχρονων ρωσικών αντιδραστήρων δεν είναι αρκετή. «Αφού είναι τόσο ασφαλής ο πυρηνικός σταθμός, γιατί δεν κατασκευάζεται δίπλα από την Άγκυρα, αλλά αντίθετα χωροθετείται δίπλα από την Κύπρο και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

Τέλος, ο Δήμος Κερύνειας διαμαρτύρεται έντονα για την προγραμματιζόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου στα παράλια της Μικράς Ασίας. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κερύνειας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής και ιδιαίτερα των κατοίκων της κατεχόμενης Κερύνειας και όχι μόνο, η οποία απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την περιοχή κατασκευής, του εν λόγω σταθμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Άκκιουγιου Ερντογάν – Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό

Λευτέρης Χριστοφόρου: Ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφοντας τους κινδύνους
Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κύπρο και τη γύρω περιοχή λόγω της ανέγερσης τουρκικού πυρηνικού σταθμού. Στην παρέμβαση του ο Λευτέρης Χριστοφόρου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ειδικών και παραβλέποντας την υψηλή επικινδυνότητα της κατασκευής Πυρηνικού Σταθμού στο Άκκιουγιου, προχωρά στην κατασκευή του. Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός θα κατασκευασθεί απέναντι από την Κύπρο, σε μία σεισμογενή περιοχή με πολλά προβλήματα, με ψηλό δείκτη επικινδυνότητας και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν η Τουρκία, την έντονη διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρών της γειτονικής περιοχής.

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία παραγνωρίζει και περιφρονεί τις χώρες που επηρεάζονται από την κατασκευή του Πυρηνικού Σταθμού στο Άκκιουγιου. Κατασκευάζει αυτό τον σταθμό, όσο γίνεται εγγύτερα με την Κύπρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της ΕΕ. Ιδιαίτερα δε, η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξέφρασε ουκ ολίγες φορές τις ανησυχίες της, σε περίπτωση ατυχήματος, όπου οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες, οδυνηρές και απρόβλεπτες τόσο για τους πληθυσμούς της περιοχής όσο και για το περιβάλλον».
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα εξής:

1. Επειδή καταγγείλαμε  ξανά το θέμα στην ΕΕ, σε τι ενέργειες προβαίνει για να παρεμποδίσει την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού;
2. Πώς μπορεί η Τουρκία να λαμβάνει κονδύλια από την ΕΕ για το περιβάλλον καθώς και για άλλους ευαίσθητους τομείς και οι ενέργειές της να αντιστρατεύονται το περιβάλλον;
3. Τι προτίθεται να πράξει η ΕΕ για να προστατεύσει χώρα μέλος της όπως η Κύπρος, που υφίσταται άμεσα κίνδυνο από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου

Πηγή: philelefteros.com.cy