Βολές Ακιντζί κατά ΟΗΕ – Αναστασιάδη

Βολές Ακιντζί κατά ΟΗΕ - Αναστασιάδη

Η τ/κ ηγεσία μοιράζεται με την κοινή γνώμη την άποψη της σχετικά με την τελική μορφή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ με μια γραπτή δήλωση που φέρει την υπογραφή του Εκπρόσωπου Τύπου της, του Μπαρίς Μπουρτζού.

b_b_akgksdg

Με το νέο ανακοινωθέν, η τ/κ πλευρά ασκεί κριτική στον ΟΗΕ και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι η Διάσκεψη του Κυπριακού αφορούσε όλα τα κεφάλαια. Με αυτό τον τρόπο, διαψεύδονται οι θέσεις της ε/κ πλευράς, η οποία εστίαζε στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια και επιχειρούσε μέχρι σήμερα να επιρρίψει ευθύνες στην τ/κ πλευρά. Επίσης, η έκθεση αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προσεγγίζει με θετικό τρόπο την άποψη του Μουσταφά Ακιντζί ότι από τώρα και στο εξής οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν με τις υφιστάμενες μεθόδους.

Την ίδια ώρα, το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν βρίσκει με ξεκάθαρο τρόπο αντίκτυπο στην νέα έκθεση του ΟΗΕ, με την έκθεση σε αυτό το πεδίο χαρακτηρίζεται από ελλείψεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η τ/κ πλευρά υπενθυμίζει ότι η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική εκπροσώπηση των τ/κ στις δομές της ομοσπονδίας ήταν από τα βασικά στοιχεία του Πλαισίου Γκουτέρες. Αυτά τα σημεία δεν ξεκαθάρισαν εξαιτίας της στάσης της ε/κ πλευράς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το βήμα του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον όρο της αποτελεσματικής συμμετοχής. «Η αρνητική στάση της ε/κ πλευράς δεν αντικατοπτρίστηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην έκθεση», τονίζει το τ/κ ανακοινωθέν. Παρόμοιο πρόβλημα εντοπίζει η τ/κ πλευρά και στα πεδία των «ανεξάρτητων εξουσιών» και «ομόσπονδη υπηρεσία δημοσίου». Η τ/κ πλευρά υπενθυμίζει την αρνητική στάση της ε/κ πλευράς σε αυτά τα πεδία, μια εξέλιξη που δεν βρήκε θέση στην έκθεση του ΟΗΕ.

Στο πεδίο της ασφάλειας και εγγυήσεων, το τ/κ ανακοινωθέν επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Στην συνέχεια, προβάλλει την άποψη ότι η έκθεση δεν ξεκαθαρίζει το ποια πλευρά τήρησε θετική στάση σε αυτό το πεδίο.

«Η έκθεση τονίζει ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης», αναφέρει το ανακοινωθέν, το οποίο προσθέτει το εξής: «Αυτό είναι σωστό. Ωστόσο, η πλευρά που δεν έδειξε πολιτική βούληση είναι η ε/κ».

Σύμφωνα με το τ/κ ανακοινωθέν, η έκθεση του ΟΗΕ φέρει και κάποια κενά σε ότι αφορά με τις εξελίξεις που έλαβαν πριν και μετά από την Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα. Σε αυτό το σημείο, η τ/κ πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά και στην Αθήνα. Επίσης, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι κάποια από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν υλοποιήθηκαν εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς.

Στο τ/κ ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και στην υπόθεση του εορτασμού της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, η αρνητική στάση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δεν βρήκε θέση στην νέα έκθεση. Επίσης, η τ/κ πλευρά αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά εμποδίζει την προβολή των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την λειτουργία των ad-hoc επιτροπών.

Στο τέλος του τ/κ ανακοινωθέντος τονίζονται τα εξής: «Θεωρούμε ως ένα σοβαρό κενό την απουσία της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς από την έκθεση. Στο σημείο που φτάσαμε, είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την πορεία μας με την ίδια μέθοδο, το ίδιο μοντέλο και την ίδια νοοτροπία. Επιθυμούμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να αναθεωρήσει με σοβαρό τρόπο την νοοτροπία της».

 

24news cy