Βολιδοσκόπηση προθέσεων της Ρωσίας σε σχέση με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ

Βολιδοσκόπηση προθέσεων της Ρωσίας σε σχέση με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ
Τις προθέσεις της Ρωσίας για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενημέρωση των μελών του αναφορικά με την κρίση στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) βολιδοσκόπησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.
cache_846x3000_Analog_medium_309016_274927_2622018

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο Πρέσβης του μετέφερε ότι από την πλευρά της Ρωσίας παραμένει σταθερή η θέση πως στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, όπως η κυπριακή Κυβέρνηση θα τους καθορίσει και θα τους αποφασίσει, από τη στιγμή που αυτοί κινούνται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στη ρωσική πρεσβεία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στις κατά καιρούς συναντήσεις με το Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συζήτηση σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Τα βασικά θέματα συζήτησης, συνέχισε, ήταν οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην πόλη Αφρίν.

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος Πρέσβης τον ενημέρωσε για τις πληροφορίες που έχουν για την επιχείρηση στην Αφρίν, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος προέβη σε μια ενημέρωση για τις θέσεις και απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς πρέπει να τύχει διαχείρισης η κρίση στην ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε «βολιδοσκόπησα τις προθέσεις εάν και κατά πόσο ένα αίτημα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό ενημέρωση όλων των μελών για αυτή την κατάσταση θα είχε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Είπε ότι ο Ρώσος Πρέσβης τον διαβεβαίωσε ότι αυτό το αίτημα θα το μεταφέρει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις «που απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται εκ πρώτης όψεως θα είναι θετικές», με τον κ. Σιζόπουλο να λέει ότι «αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με άλλους πρέσβεις χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο, κυρίως με όσους εκπροσωπούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «και όχι μόνο».

Τέλος είπε ότι έχουν γίνει ενημερώσεις και έχουν σταλεί σχετικές επιστολές προς όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ήδη κάποια από αυτά έχουν ανταποκριθεί και έχουν απαντήσει στις εκκλήσεις μας» πρόσθεσε, ενώ είπε ότι η ΕΔΕΚ θα δει πώς ενισχύεται η υποστήριξη προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας «που ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση».

ΚΥΠΕ