Ξεκαθάρισμα του σκηνικού με το έγγραφο επιχείρησε ο Κοτζιάς

Ξεκαθάρισμα του σκηνικού με το έγγραφο επιχείρησε ο Κοτζιάς

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επιχείρησε χθες βράδυ να αποσαφηνίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε γύρω από το άτυπο έγγραφο που παρουσιάστηκε το τελευταίο βράδυ της διάσκεψης στο Κράν Μοντάνα.
Ο κ. Κοτζιάς μιλούσε κατά την βράβευσή του από την Παναμερικανική Ένωση Κυπρίων.

cache_846x3000_Analog_medium_249144_131888_2292017

Όπως είπε,  ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετώντας το βασικό σκεπτικό της ε/κ πλευράς για ένα «Σύμφωνο Φιλίας» ανάμεσα σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα και της πρότασης για την απομάκρυνση- αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (με μια σοβαρή πτυχή ως προς τις νομικές πλευρές αυτής της διαδικασίας με τον τίτλο «Σύμφωνο προσωρινής στάθμευσης» για την χρονική φάση που θα διαρκεί η διαδικασία απομάκρυνσή τους),κατέθεσε το δικό του σκεπτικό. «Μας μοίρασε –είπε ο κ. Κοτζιάς- κείμενο επ’ αυτού το τελευταίο βράδυ, το μοναδικό κείμενο που μοίρασε ο ΟΗΕ στο CransMontana.

Μόλις το παρουσίασε έλαβα πρώτος το λόγο και δήλωσα τη συμφωνία της Ελλάδας μαζί του. Σχολίασα δε επί μακρόν με επιμέρους προτάσεις τις θετικές πλευρές της πρότασής του.

Δυστυχώς, το λόγο έλαβε τρίτος παράγοντας που αποδιοργάνωσε τη συζήτηση και παρεμπόδισε την εξέταση του εγγράφου του ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτή η πράξη αποδιοργάνωσης στην αρχή της συζήτησης μαζί με την άρνηση της Τουρκίας -στο τέλος της συζήτησης- να συναινέσει στην πρόταση που έκανε ο ΓΓ να συμφωνήσουμε σε μια παράγραφο στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η υποχρέωση της Τουρκίας να παραιτηθεί από τα όποια εγγυητικά και παρεμβατικά «δικαιώματα», οδήγησαν στην μη ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

 

reporter cy