10+1 λόγους για να πας Κυπερούντα το weekend!

10+1 λόγους για να πας Κυπερούντα το weekend!

Όλα όσα θα απολαύσουμε στο Κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς αυτό το σαββατοκύριακο

Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τα βόρεια σύνορά της αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.

kip

kipe

 

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο με χαμηλότερο σημείο χιλίων εκατό τριάντα μέτρων μέχρι χιλίων τριακοσίων μέτρων και κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου. Το βουνό Μαδαρή δεσπόζει επιβλητικά στα βόρεια του χωριού. Εξαιτίας του μοναδικού κλίματος που κατέχει η Κυπερούντα σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Αγγλική Αποικιοκρατική Κυβέρνηση την είχε επιλέξει για ανέγερση Σανατόριου – σημερινού Νοσοκομείου

Η ονομασία του
Η ονομασία του χωριού πιθανότατα σχετίζεται με το φυτό “κύπειρος” ή “κύπερη’ ή “κύπερος” ή “κάπουρο”. Ειδικότερα ο “κύπερος” είναι ένα ζιζάνιο που φύεται στην περιοχή και φέρει την επιστημονική ονομασία ‘cyperus rotunus’ το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιείτο ως μια από τις κύριες τροφές των ζώων. Η ίδρυση του χωριού πιθανότατα ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Όλα όσα μπορείς να κάνεις, να δεις και να απολαύσεις εκεί τον Οκτώβριο

 

1. Το επιτυχημένο Φεστιβάλ Μήλου
Πέραν της φυσικής της ομορφιάς, των κρασιών, των αλλαντικών αλλά και των παραδοσιακών της προϊόντων η κοινότητα της Κυπερούντας φημίζεται για τα φρουτόδεντρά της και ιδιαίτερα τα μήλα. Τα μήλα της Κυπερούντας τα οποία ένεκα του κλίματος της περιοχής καλλιεργούνται εκεί υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Το φρούτο αυτό την τελευταία δεκαετία απέκτησε το δικό του διήμερο φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο κέντρο του χωριού. Εκεί, θα βρεις όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο, από ζιβανία μήλου, μηλουζέ αντί του παλουζέ, χυμούς, κρέμες, γλυκά του κουταλιού ακόμη και σουτζιούκο μήλου. Οι γυναίκες της κοινότητας ετοιμάζουν τις γνωστές πίτες με μέλι και κερνούν ζιβανία μήλου. Πλούσιο πρόγραμμα και διάφορες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στην πλατεία ζωντανεύοντας την μεγάλη κοινότητα της Πιτσιλιάς.
Το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου. 

hot

2. Ξενοδοχείο Λειβαδιά
Το ξενοδοχείο Λειβαδιά είναι το μοναδικό στο χωριό και μπορείς να διανυκτερεύσεις εκεί με 60 ευρώ το βράδυ. Ολόκληρο το τουριστικό κατάλυμα ανακαινίστηκε και ανανεώθηκε πρόσφατα. Διαθέτει πισίνα, spa, γυμναστήριο, καθώς και εστιατόριο με κυπριακή κουζίνα με a la cart επιλογές.
(25532929) Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 9, Κυπερούντα. Δ-Σ 12.00- 18.00 & 19.00-22.00. Τις Κυριακές προσφέρει μπουφέ με παραδοσιακά φαγητά, ανάμεσα στα οποία σούβλα, μακαρόνια του φούρνου και αφέλια.

Για διαμονή επίσης:
> Αγροτουριστικό κατάλυμα «Γαλήνη». Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 99557459, 99577031
> Αγροτουριστικό κατάλυμα «Cyperus Rotundns». Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το βράδυ. Για κρατήσεις: 99302914

3. Το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Κυπερούντας
Ένα από πιο επιτυχημένα οινοποιεία της Κύπρου βρίσκεται στην κοινότητα της Κυπερούντας με τους αμπελώνες να βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και να παράγει εννέα ετικέτες κρασιών. Μπορείς να το επισκεφθείς, να ξεναγηθείς και να μάθεις τα πάντα για τα μοναδικά ποιοτικά κρασιά του. Το Οινοποιείο Κυπερούντας που άνοιξε τις πύλες του το 1998, υπό μορφή συνεργασίας της οικογένειας Φωτιάδη και ομάδας αμπελουργών από την κοινότητα ΚυπερούνταςΓια ξενάγηση και γευσιγνωσία προτείνεται ραντεβού.
(25532043) Γρίβα Διγενή 102, Κυπερούντα. Δ-Παρ 08.00-18.00.

ch

4. Η γιγάντια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου
Η τεράστια εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Η εκκλησία αυτή αναβιώνει το ρυθμό που επικρατούσε στην Κύπρο κατά τον 5ο και 6ο αι. μ.Χ., της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής και βρίσκεται σε επιβλητική θέση πάνω απ’ τον πυρήνα του χωριού.

5. Εκκλησία Αγίας Μαρίνας, Παναγίας-Χρυσοσώτηρος και Τιμίου Σταυρού
Η εκκλησία όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού που διαθέτει ένα από ‘τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία εκκλησιαστικής γλυπτικής’ καθώς και τοιχογραφίες που ανάγονται στα 1521. Το παρεκκλήσι κατέχει μια θέση στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και η εκκλησία της Παναγίας και Χρυσοσωτήρος τις οποίες μπορείς να επισκεφθείς.

6. Το μοναδικό Adventure Mountain Park
Το πάρκο βρίσκεται έξω από το χωριό Κυπερούντα και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες όπως: χρωματοσφαίριση, αναρρίχηση, παγοδρομίες, πεζοπορία, laser tag, woodland paintball game. Επιπλέον, εδώ μπορείς να απολάυσεις γεύσεις στο εστιατόριο φτιαγμένες με γνήσια υλικά άριστης ποιότητας.
(97772177, 99674126) www.adventuremountainpark.com

park

7. Βόλτα στο Κυκλικό Μονοπάτι “Μαδαρή”
Πρόκειται για εξαιρετική 13 χιλιομέτρων κυκλική διαδρομή κοντά στην βουνοκορφή Μαδαρή (στην περιοχή της Πιτσιλιάς, στην οροσειρά του Τροόδους. Το μονοπάτι είναι μέτριας δυσκολίας, χωρίς πολύ απότομες αναβάσεις και καταβάσεις. Μπορείς να απολαύσεις υπέροχη θέα προς τα νότια, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου της Μόρφου, καθώς και προς τα βόρεια, προς το χωριό Κυπερούντα και την κορυφή του Τροόδους (προς τα δυτικά υπάρχει θέα προς το χωριό Σπήλια). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε βλάστηση και θα περπατήσεις κοντά σε λατζιές, αγριοτριανταφυλλιές σχινιές, κέδρους, πεύκα, αντρουκλιές (κουμαριές), ξισταριές, φασκομηλιές, ακόμη και κοντά σε κέδρα, πλατάνια και φτέρες. Θα δείς ακόμη τα ενδιαφέροντα πετρώματα της περιοχής. Πριν (ή μετά) το περπάτημα μπορείς να κάνεις μία στάση στο όμορφο φράγμα του Ξυλιάτου, καθώς και στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα , μια από τις δέκα τοιχογραφημένες εκκλησίες του Τροόδους που έχουν κηρηχθεί από την Ουνέσκο σαν χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς.

8. Νέο μονοπάτι μελέτης της φύσης Κάφουρου-Δήμμα
Το μονοπάτι αυτό δημιουργήθηκε πρόσφατα στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αν επιλέξεις να την περπατήσεις, θα δεις περισσότερα από 30 δένδρα και θάμνους. Απέναντι, θα αντικρύσεις την τοποθεσία Περβόλια και την παλιά γειτονιά της Κυπερούντας, τη Δέηση. Ένα μικρό γεφύρι του μονοπατιού, σε οδηγεί στο ρυάκι ‘Στρέμματα’ που είναι παραποταμός του ανατολικού βραχίονα του ποταμού Κούρη.

9. Ταβέρνα Κυπέρια
Εδώ θα βρεις καλομαγειρεμένα πιάτα a la cart από την ντόπια και διεθνή κουζίνα αλλά και νόστιμους κυπριακούς μεζέδες. Ένας χώρος που θυμίζει την Κύπρο του περασμένου αιώνα χτισμένος με πέτρα και ξύλο.
(95532090-99358167) Λουκή Παπαχριστοδούλου 97, Κυπερούντα. Παρ-Σ 12.00-23.30&Κ 12.00-17.00.

Επίσης…
10, 11. Μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Αγροτικής παραδοσιακής ζωής και Φυσικής ιστορίας (25813204, Γρηγόρη Αυξεντίου 80) και το Μουσείο Αγώνος (25813204, Χριστόδουλου Καννάουρου 23).

Πηγή:http://www.timeoutcyprus.com