Άλωνα

Άλωνα

Ο τελευταίος φθινοπωρινός μήνας του έτους μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, με τις ευκαιρίες για αποδράσεις σε όλη την Κύπρο να περιλαμβάνουν για ακόμα μια φορά ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές και τόσα ακόμα.

Το Time Out σε καλεί να εκδράμεις μαζί του από την Άλωνα ως το Πελέντρι και από τη Μηλιού ως το Παλαιχώρι για αξέχαστες στιγμές.

ΑΛΩΝΑ
Η Άλωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδους, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς είναι πνιγμένη στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα πέτρινα σπίτια και η πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή σου εκεί περνά μέσα από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και καταλήγει σ’ ένα ρυάκι.

Στο χωριό θα πας για να δεις την εκκλησία του χωριού που είναι τριγυρισμένη από κερασιές και κτίστηκε το 1835. Ανάμεσα στα εικονίσματα βρίσκεται και ο Άγιος Γεώργιος προστάτης του χωριού, έργο του φημισμένου ζωγράφου Κορνάρου του Κρήτη. Εκεί θα δεις και το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας το οποίο αναπαλαιώθηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε το 1987 και επανήλθε στην αρχική του μορφή πριν τις ανακαινίσεις της δεκαετίας του ’60. Επιπλέον πριν μερικά χρόνια η αγάπη των Αλωνευτών ανοικοδόμησε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Συμφύλου που βρίσκεται κοντά στο Δασικό σταθμό Παναγιάς. Το ξωκλήσι κτίστηκε στα ερείπια παλιού ναού του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάσθηκε το 2008. Ακόμα θα πας για να γευτείς λαχταριστά, καπνιστά χοιρομέρια και λούντζες, που θα βρεις στο εργαστήρι/βιοτεχνία αλλαντικών της κ. Θεοφάνους όπου φτιάχνονται ποιοτικά αλλαντικά φτιαγμένα πατροπαράδοτα και να κάνεις τις αγορές σου για το σπίτι.

Τι ταιριάζει, όμως, τέλεια με το χοιρομέρι; Μα τι άλλο από την ζιβάνα, ειδικά την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, οπότε πραγματοποιείται κάθε το μεγάλο Φεστιβάλ Ζιβανίας με μεγάλη επιτυχία στην Άλωνα. Όσο για τη διαμονή σου, κλείσε δωμάτιο στο μοναδικό Boutique Hotel του χωριού, στο Crambero Suites, το οποίο έχει τέσσερα hotel apartments για ενοικίαση και το κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στα παραδοσιακά δωμάτια, στα ευρωπαϊκά και πιο μοντέρνα και στο δωμάτιο με αραβική διακόσμηση. Το κάθε δωμάτιο προσφέρει υπέροχη θέα του χωριού που σίγουρα θα σας κόψει την ανάσα. Για φαγητό μπορείς να πας στα γύρω χωριά, ακόμα και στο Λύχνο στον Ασκά (22642641).

Πηγή:http://www.timeoutcyprus.com