Αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο οι γονείς

Αναλαμβάνουν μεσολαβητικό ρόλο οι γονείς

Προσπάθεια για να γεφυρωθεί η σχέση της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών, σχεδιάζει τις ερχόμενες μέρες και μάλιστα πριν από την 48ωρη απεργία, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Σήμερα, νωρίς το πρωί, οι οργανωμένοι γονείς θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί και να αναζητήσουν τρόπους για να μείνουν όσο το δυνατόν πιο ανεπηρέαστα τα παιδιά. Παράλληλα αποφάσεις για τη διαχείριση των απεργιών των εκπαιδευτικών έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν με τις προετοιμασίες των ερχόμενων ημερών.

Μάλιστα, οι οργανώσεις πρόκειται να διεκδικήσουν δικαστικώς να μην αποκοπεί ο μισθός που αναλογεί στις ώρες των απεργιών, ποσό που ανέρχεται συνολικά για το διήμερο στα €2,3 εκατ., με την αιτιολόγηση ότι η κυβέρνηση τους εξανάγκασε στα μέτρα. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό, ζητούν το ποσό αυτό να δοθεί στην ασφάλεια και υγεία.

 

Σχετικά με τις κυλιόμενες απεργίες, που θα ακολουθήσουν την 48ωρη της Τρίτης  και Τετάρτης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή. Σημείωσε, ωστόσο, κάποιες σκέψεις που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα να γίνουν κυλιόμενες ολοήμερες απεργίες ανά επαρχία ή ακόμη και περιοχή. Κάτι τέτοιο, εξήγησε, σημαίνει καθημερινά απεργιακά μέτρα για  διάρκεια ενός μήνα.

Επιπλέον, ανέφερε και τη σκέψη οι κυλιόμενες απεργίες να έχουν ολιγόωρη διάρκεια και να λαμβάνουν χώρα διαδοχικά ανά επαρχία. Σε αυτή την περίπτωση η διάρκεια των απεργιακών μέτρων θα έφτανε στους τρεις μήνες.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο, ο εκάστοτε εκπαιδευτικός θα απεργήσει για χρόνο που θα αντιστοιχεί σε συνολικά τρεις εργάσιμες ημέρες. «Θα κάνουν όλοι το ίδιο πράγμα σε διαφορετικό χρόνο και χώρο», είπε.

 

Από πλευράς της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε σειρά μέτρων που είναι υποχρεωμένο να λάβει σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απεργίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ως εκ τούτου, δόθηκαν οδηγίες στον υπουργό Παιδείας όπως συναντηθεί με τους οργανωμένους γονείς ώστε να συντονίσουν τρόπους αντιμετώπισης. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες στη διυπουργική επιτροπή, ώστε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία που υποχρεούνται να λάβουν για προάσπιση των συμφερόντων της Παιδείας και των παιδιών.

Ακόμη, κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν πρακτικές για την αναπλήρωση του διδακτικού χρόνου και του κενού που θα δημιουργηθεί, σε περίπτωση που ακολουθήσουν και άλλες απεργίες, πέραν της 48ωρης. Τέλος, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία της 6ης Σεπτεμβρίου μεταξύ της διυπουργικής επιτροπής και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, «βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο».