Αναστασιάδης: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα πιθανόν να ωφελήσει και το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα πιθανόν να ωφελήσει και το Κυπριακό

Η βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής». Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι αναγκαία η καλή προετοιμασία πριν από οποιαδήποτε σύγκληση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, προκειμένου να αποφευχθεί νέο αδιέξοδο και επαναλαμβάνει ότι κλειδί των εξελίξεων είναι η θέση της Τουρκίας ειδικά στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

b_anastasiades900

Επίσης, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος αντιμετώπισε την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαός επέδειξε μεγάλη ωριμότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί μια εξέλιξη βοηθητική για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Ελπίδα και προσδοκία μου είναι όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ανάμεσα στους βασικούς στόχους της επίσκεψής του στην Αθήνα, και την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πλήρης εξομάλυνση των οποίων, όπως κατ’ επανάληψη έχει εκφρασθεί και από την ελληνική Κυβέρνηση, περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Κάτι, που μπορεί να επιτευχθεί αν η Τουρκία αλλάξει την προσέγγιση της στο Κυπριακό, ειδικότερα στο Κεφάλαιο της Ασφαλείας και Εγγυήσεων και δεν εμμένει σε θέσεις όπως αυτές που εκφράστηκαν πρόσφατα στο Κρανς Μοντάνα», δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κύπρος και Ελλάδα, επισημαίνει, στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Άγκυρας η οποία, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον ρόλο που διαδραματίζει στη διαχείριση του προσφυγικού για να εξασφαλίσει ελαστικότερη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ έναντι των υποχρεώσεών της.

«Μέχρι την τελευταία ημέρα της παρούσας θητείας μου είμαι έτοιμος και πρόθυμος να λάβω και τις πιο τολμηρές των αποφάσεων προκειμένου να δώσω τέλος στο απαράδεκτο status quo, να λύσω το Κυπριακό και να επανενώσω την πατρίδα μου. Μακάρι να υπήρχε ανταπόκριση από την Τουρκία», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι οι εκλογές δεν ήταν ποτέ εμπόδιο στις αποφάσεις για το Κυπριακό.

«Το εμπόδιο είναι η Τουρκία, που την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε ανέτοιμη να κάνει εκείνες τις κινήσεις στα θέματα της ασφάλειας, δηλαδή στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων. Εάν επανεκλεγώ, ασφαλώς και θα συνεχίσω τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», καταλήγει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από τη διάθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στο βήμα που οφείλει να κάνει στα θέματα της ασφάλειας. «Είναι για το λόγο αυτό που επιμένω όπως προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία πριν από την όποια επανασύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο, ώστε να μην βρεθούμε πάλι στο σημείο που βρεθήκαμε στο Κραν Μοντάνα. Και ευελπιστώ ότι η επερχόμενη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα, που σίγουρα θα συζητηθεί και το Κυπριακό, θα λειτουργήσει και ως προετοιμασία, θα ξεκινήσει δηλαδή ένας διάλογος που ελπίζω να δημιουργήσει δεδομένα που θα επιτρέψουν τη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο», σημειώνει ο Πρόεδρος.

Τέλος, αναφορικά με την οικονομία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι στην Κύπρο πάρθηκε μια δύσκολη αλλά υπεύθυνη απόφαση, η οποία συνοψίστηκε στο δόγμα ότι συντομότερος δρόμος εξόδου από το Μνημόνιο είναι η πιστή εφαρμογή του. «Σε αυτό τον δύσκολο δρόμο ευτυχίσαμε της συνεργασίας πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού, που επέδειξε μοναδική ωριμότητα. Παραλάβαμε μια οικονομία μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας με τις κύριες τράπεζες χρεοκοπημένες», σημειώνει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σε διάστημα λιγότερο των είκοσι μηνών η Κύπρος βγήκε ξανά στις αγορές, εξασφαλίζοντας, μάλιστα δανεισμό με επιτόκιο 1,8%, το χαμηλότερο της δεκαπενταετίας, ενώ κατά τη διάρκεια του Μνημονίου δεν αυξήθηκε η φορολογία και εφαρμόστηκαν στοχευμένα κοινωνικά μέτρα στήριξης των αδυνάτων.

 

24news cy