Απάντηση με το ίδιο νόμισμα στον Ακιντζί από τον Αναστασιάδη

Απάντηση με το ίδιο νόμισμα στον Ακιντζί από τον Αναστασιάδη

Ορθώς διαμαρτύρεται ο κ. Ακιντζί γιατί δεν επιρρίπτονται οι ευθύνες καθ’ ολοκληρίαν στην Τουρκία και στη δική του πλευρά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες επικρίνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά.

cache_846x3000_Analog_medium_264313_135268_31102017

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από κάποιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, διαβλέπει ότι μετά τις εκλογές, και αυτό είναι και το δικό του πιστεύω, θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με τις οποίες επικρίνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ορθώς διαμαρτύρεται γιατί δεν επιρρίπτονται οι ευθύνες καθ’ ολοκληρίαν στην Τουρκία και στη δική του πλευρά, διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν εκείνη που απέδειξε, με θετικό τρόπο και μέσα από γραπτές προτάσεις, πάντα βέβαια κάτω από προϋποθέσεις, ότι εννοούσε και επιθυμούσε την πρόοδο, σε βαθμό που να καταλήξουμε σε μια στρατηγική συμφωνία στα έξι θέματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου για μια συνολική επίλυση, και των έξι θεμάτων σε λεπτομέρειες και των εναπομεινάντων προς συζήτηση, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο διαβλέπει κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας μετά από τις προεδρικές εκλογές του 2018 σε ό,τι αφορά στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν γνωρίζω από πλευράς Τουρκίας».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας, που εκδηλώνει προθυμία να επαναδραστηριοποιηθεί προκειμένου να συμβάλλει στην επανέναρξη του διαλόγου.

Από κάποιες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, διαβλέπω ότι μετά τις εκλογές, και αυτό είναι και το δικό μου πιστεύω, θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία. Αυτό που έχει σημασία είναι, πέραν του ενδοκοινοτικού διαλόγου, να υπάρξει μια καλά προετοιμασμένη σύνοδος για την Κύπρο. Δηλαδή, να γνωρίζουν τα μέρη τί είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην αποδοχή βασικών παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα, πρώτον», κατέληξε.

 

REPORTER CY