Αποφασισμένος για πλήρη ρήξη με την Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ

Αποφασισμένος για πλήρη ρήξη με την Τουρκία ο Ντόναλντ Τραμπ
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία, με αφορμή την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, φαίνεται πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε τελεσίγραφο στον Ταγίπ Ερντογάν να απελευθερώσει τον πάστορα μέχρι τις 18.00 σήμερα το απόγευμα.
Το τελεσίγραφο φέρεται να επιδόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία, που βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Φαίνεται, μάλιστα, ότι το όνομα του Αμερικανού πάστορα δεν είναι το μόνο. Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τουρκία την απελευθέρωση κι άλλων Αμερικανών πολιτών, που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η απελευθέρωση άλλων 15 ατόμων.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι, αν η Άγκυρα επιμείνει στην κράτηση του πάστορα, τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της από τις ΗΠΑ θα επεκταθούν, εντείνοντας, ακόμη, περισσότερο την κρίση της τουρκικής οικονομίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές τις τελευταίες μέρες στους Τούρκους ομολόγους τους ότι
ο τρόπος να περιοριστεί η ζημιά στην οικονομία της χώρας και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι να απελευθερωθεί ο πάστορας, χωρίς καθυστερήσεις.
Η Τουρκία έχει λίγα να κερδίσει από το να συνεχίσει να κρατά τον πάστορα και πολλά να χάσει προειδοποίησε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ωστόσο, στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ως «ντροπή» την πρόσφατη απόφαση για διπλασιασμό των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι θυσιάζουν έναν στρατηγικό σύμμαχο για χάρη ενός πάστορα.
Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό τόνισε μιλώντας σε υποστηρικτές του στην επαρχία Ορντού.
Η Τουρκία, υποστήριξε, εξάλλου, είναι ικανή να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της, χωρίς τη συγκατάθεση ή τη συμβολή των ΗΠΑ.
Φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα της τουρκικής «αποφασιστικότητας» την εισβολή στην Κύπρο, ο «Σουλτάνος» υποστήριξε ότι η χώρα του έσωσε τους Τούρκους από τη σφαγή που, όπως ισχυρίστηκε προκλητικά, τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.
Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία, προειδοποίησε, να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων.