Αρχιεπίσκοπος: Τρίτη εισβολή και αλλαγή πορείας στο Κυπριακό

Αρχιεπίσκοπος: Τρίτη εισβολή και αλλαγή πορείας στο Κυπριακό

ar

Οκτώ μέρες πριν την συνάντηση – ορόσημο για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί, ο Τ/κ ηγέτης ευλογεί τα γένια του, υποστηρίζοντας πως δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που να αποκλείει την προοπτική λύσης.

Μουσταφά Ακιντζί – Τουρκοκύπριος Ηγέτης

“Η πάροδος του χρόνου εδραιώνει τη διαίρεση του νησιού και καθιστά πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης. Αυτή δεν είναι δυνατή μόνο με τις προσπάθειες των Τ/κ. Και η ε/κ πλευρά και όλες οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να συμβάλουν”

Σε γραπτή του δήλωσή, ο Μουσταφά Ακιντζί απέκρουσε τις επικρίσεις για την τοποθέτησή του ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Μουσταφά Ακιντζί – Τουρκοκύπριος Ηγέτης

“Ηγέτης ε/κ κόμματος πριν από λίγες μέρες είπε ότι αν δεν γίνει κάτι, η διαίρεση θα καταστεί μόνιμη σε δύο χρόνια”

Αυτά την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κάνει λόγο τρίτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αυτή τη φορά στην ΑΟΖ.

Χρυσόστομος Β’- Αρχιεπίσκοπος Κύπρου 

“Φανήκαμε αδύναμοι και, αδικαιολόγητα, απροπαρασκεύαστοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή επίθεση. Να συναγάγουμε, τουλάχιστον, τα ορθά συμπεράσματα για το μέλλον, καθώς δεν έχουμε περιθώρια για νέα σφάλματα, ούτε και είναι επιτρεπτή πλέον ή ολιγωρία”

Στην Πασχαλινή εγκύκλιο του, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, αντιτίθεται σε νέες υποχωρήσεις προκειμένου η τουρκική πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιστρέψει σε αυτές αν δεν λάβει σαφείς ενδείξεις για την ειλικρίνεια των τουρκικών προθέσεων.

Χρυσόστομος Β’- Αρχιεπίσκοπος Κύπρου 

“Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, μπροστά στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την προώθηση νέων τετελεσμένων, για αλλαγή της πορείας μας στο Κυπριακό”

Και τάχθηκε υπέρ της αποτρεπτικής δύναμης.

Χρυσόστομος Β’- Αρχιεπίσκοπος Κύπρου 

“Ένα κράτος, που παραμέλησε εδώ και χρόνια την άμυνά του, που δεν έχει περιορίσει στο ελάχιστο τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας των πολιτών του, είναι αδύνατο να πειθαναγκάσει έναν επιθετικό αντίπαλο σε παραίτηση από τους, μη αποκρυπτόμενους στόχους του”

Ξεκίνησε το Barbaros

Την ίδια ώρα και παρά την έκκληση Ακιντζί προς όλες τις πλευρές να μην τεντώσουν το σχοινί μέχρι τις 16 Απριλίου, το Barbaros σήκωσε άγκυρα από το λιμάνι της Τασιουτσιού και ξεκίνησε το ταξίδι του προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ριζοκαρπάσου και Συρίας, την οποία η Άγκυρα με παράνομη Navtex δέσμευσε από αύριο Δευτέρα μέχρι και τις 30 Ιουλίου για πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών.

Πηγή: alphanews.live