Χωριστές συναντήσεις Σπέχαρ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Χωριστές συναντήσεις Σπέχαρ με Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ακιντζί

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πριν αυτοί μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους για τις επαφές, που θα έχουν εκεί με τον ΓΓ Των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η κα Σπέχαρ θα γίνει δεκτή στις 10.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 11.30 θα έχει συνάντηση και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα.

Χθες σε συντονισμό και σε καθορισμό της τακτικής, που θα ακολουθήσουν Λευκωσία και Αθήνα, προέβησαν κατά την τρίωρη συνάντηση, που είχαν στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός,  Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Τσίπρας έθεσαν τις παραμέτρους, πάνω στις οποίες θα κινηθούν, ενόψει των επαφών, που θα έχουν στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προτάσσοντας ως σημείο εκκίνησης της νέας φάσης το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Στη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις, που αναμένονται, το επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα της ενέργειας.

Συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες, που αναμένονται για τριμερείς ή τετραμερείς συναντήσεις με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα όλες τις επαφές της με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το Κυπριακό, με συνάντηση με την Υπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και υποβάλλει έκθεση για τις διερευνητικές τις επαφές στον ΓΓ των ΗΕ.