€1 εκατ. για τους εθισμένους στον τζόγο

€1 εκατ. για τους εθισμένους στον τζόγο
Την αποδέσμευση ποσού ύψους €1 εκατ. ζήτησε από τη Βουλή η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, το οποίο προορίζει να διαθέσει για την εφαρμογή δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση των μηχανισμών και των προγραμμάτων προστασίας νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών που είναι εθισμένοι στο στοίχημα και στα τυχερά παιχνίδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη Βουλή η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, τα οποία αναμένεται να  εξεταστούν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, το ποσό του €1 εκατ. θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, για τις εξής δράσεις:
  • Εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για το υπεύθυνο παιχνίδι και την παθολογική ενασχόληση.
  • Δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου πρόληψης και παρέμβασης που θα έχει ως στόχο την παροχή ενημέρωσης και στήριξης στους παίκτες και στο ευρύτερο κοινό.
  • Ενίσχυση των κέντρων και υπηρεσιών παροχής θεραπευτικών προγραμμάτων προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού.
  • Δημιουργία και παροχή μέσω ειδικής πλατφόρμας εργαλείου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να αυτο-αποκλείονται από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερού παιχνιδιού.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σχολεία και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για τον εθισμό στον τζόγο, με την καθιέρωση εβδομάδας ενημέρωσης, η οποία, φέτος ορίστηκε για τον μήνα Οκτώβριο.
  • Διενέργεια έρευνας για περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών και τη συμπεριφορά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών.
Η τελευταία παγκύπρια ποσοτική έρευνα. που διενεργήθηκε για την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, από την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, σε τυχαίο δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, κατέδειξε ανάμεσα σε άλλα τα εξής: Το 75% των Κυπρίων ηλικίας 15 ετών και άνω, που αντιστοιχεί σε 399.750 άτομα, παίζουν σήμερα τυχερά παιχνίδια. Από αυτούς, το 81% (323.798 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παίκτες εκτός κινδύνου, το 13% (51.967 άτομα) θεωρούνται παίκτες με συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς και το 6% (23.985 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί παίκτες. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, από την ηλικία των 12,5 χρόνων οι Κύπριοι έχουν την πρώτη τους επαφή με τα τυχερά παιχνίδια.
Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, στις 9/4/2019 ήταν αδειοδοτημένες 10 εταιρείες που προσφέρουν διαδικτυακό στοίχημα στην Κύπρο και 528 υποστατικά εκ των οποίων τα 176 στη Λευκωσία, τα 157 στη Λεμεσό, τα 95 στη Λάρνακα, τα 56 στην Πάφο και τα 44 στην Ελεύθερη Αμμόχωστο.