Εκπτώσεις ζητά η Noble για «Αφροδίτη»

Εκπτώσεις ζητά η Noble για «Αφροδίτη»

no

Φορτώνει επιστημονικό πλήρωμα και εξοπλισμό από το λιμάνι Λεμεσού και ετοιμάζεται για να κατευθυνθεί προς το ανατολικό μισό του τεμαχίου 10 για να ξεκινήσει τις υποθαλάσσιες έρευνες το ερευνητικό σκάφος Ocean Investigator. 

Η συνολική περιοχή που θα ερευνηθεί έχει έκταση περίπου 1.500 τετρ. χιλιομέτρων, ωστόσο η προσοχή θα στραφεί σε τρεις ζώνες που έχουν επίκεντρο τους στόχους «Δελφίνος», «Ανθείας» και «Γλαύκος» αντίστοιχα. Στις ζώνες αυτές θα γίνει ενδελεχής καταγραφή με τις υποβρύχιες κάμερες των ρομπότ, με σκοπό να διαπιστωθεί αν και πού υπάρχουν ναυάγια ή άλλα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Από την έρευνα θα συμπληρωθεί, αφενός, η εικόνα που έχουν οι αρχαιολογικές Αρχές για την κατάσταση στον βυθό της περιοχής και τυχόν ευρήματα και, αφετέρου, θα διαπιστωθεί αν πρέπει να διαγραφεί από τους σχεδιασμούς κάποιο από τα υποψήφια σημεία γεώτρησης, ώστε να μην επηρεαστούν ναυάγια, αμφορείς κ.τ.λ.

Οι αποφάσεις για τα σημεία των γεωτρήσεων

Σε αυτό το στάδιο, για τον καθένα από τους στόχους, έχουν σημειωθεί διάφορα εναλλακτικά σημεία για γεώτρηση στο κάθε ένα. Από τις έρευνες αυτές, αλλά και εκείνες που θα συμπληρωθούν το επόμενο διάστημα από το δεύτερο ερευνητικό, το Med Survivor, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα σημεία που θα γίνουν οι δύο γεωτρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βορειοανατολικότερη περιοχή του τεμαχίου 10, η οποία θα ερευνηθεί, γειτνιάζει με τα νοτιοανατολικά όρια του τεμαχίου 6 και φτάνει στα όρια του κοιτάσματος «Καλυψώ» των ENI – ΤΟΤΑL που ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο.

«Αναμένουμε ουσιαστικά την άφιξη δύο σκαφών, τα οποία θα κάνουν επιστημονικές έρευνες ώστε να βοηθήσουν την κοινοπραξία να καταθέσει τις αιτήσεις της για περιβαλλοντικές άδειες για τη γεώτρηση. Είναι μια συνήθης διαδικασία που έγινε πολλές φορές στο παρελθόν» επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Όπως εξήγησε, το πρώτο ερευνητικό θα κάνει αρχαιολογικές έρευνες για να βεβαιωθούμε ότι στον βυθό δεν υπάρχουν μνημεία, κάτι που απαιτείται και από τη νομοθεσία μας, και το δεύτερο ερευνητικό θα κάνει περιβαλλοντικές μελέτες. Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για μια γεώτρηση, είπε ότι ακολούθως η ExxonMobil θα καταθέσει αίτηση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπεται από τη νομοθεσία και είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η γεώτρηση.

Σε σχέση με τον χρόνο που θα γίνουν οι δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil, ο υπουργός εξήγησε ότι ο προγραμματισμός είναι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με επίκεντρο τον Οκτώβρη, αλλά μπορεί να μεταφερθεί πιο πριν, μπορεί και μετά.

Κλειδώνει και τη συμφωνία με το γεωτρύπανο 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», η ExxonMobil το αμέσως επόμενο διάστημα «κλειδώνει» και τη συμφωνία με το γεωτρύπανο που θα πραγματοποιήσει τις δύο διαδοχικές -όπως όλα δείχνουν- γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά γεωτρύπανα και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα θα φέρει βρετανική σημαία.

Σε σχέση με το γεωτρητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, ο Γιώργος Λακκοτρύπης υπέδειξε πως μετά την αναβολή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, «θα καθήσουμε με την εταιρεία να δούμε πώς προχωράμε και με τους υπόλοιπους στόχους, αλλά και αυτού που αναβλήθηκε λόγω της τουρκικής επιθετικότητας».

Πληροφορίες ότι η Noble ζητά αλλαγή συμβολαίου

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι η Noble ζητά αλλαγή συμβολαίου για να προχωρήσει σε αξιοποίηση του οικοπέδου 12, με αίτημα για μείωση του ποσοστού του κράτους, υπέδειξε ότι δεν θα ήθελε να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τέτοιες πληροφορίες που χαρακτήρισε ως ευαίσθητες. «Το μόνο που θα πω είναι ότι, πράγματι, έχουμε δυσκολίες στις τιμές» πρόσθεσε, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι υπάρχουν θέματα που τίθενται από τους κατόχους των δικαιωμάτων του «Αφροδίτη» με κύριο τη Noble.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες σημαντικές επαφές μεταξύ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και της Noble προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ γίνεται επεξεργασία του οικονομικού αντικτύπου αλλά και των νομικών πτυχών των αιτημάτων της Noble.

Πηγή: philenews.com