Έλενα Τσιγαρίδου- Η καλύτερη δημιουργός της χρονιάς

Έλενα Τσιγαρίδου- Η καλύτερη δημιουργός της χρονιάς

biobackground07

1.Λίγα λόγια για εσάς, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χώρο της τέχνης και γενικά με τα εικαστικά; Σε ποιο τομέα ασχολείστε ως επι το πλήστον;.Που μάθατε να δημιουργείτε και που εξασκήσατε τη δημιουργική σας ασχολία;

Μεγάλωσα στην ακρητική Αθηένου και είμαι απόφοιτος της Αμερικάνικης Ακαδημίας  Λάρνακας. Σπούδασα ζωγραφική σε Ακαδημίες Καλών Τεχνών της Ιταλίας. Αρχικά στο παράρτημα της Σχολής στην πόλη Ουρμπίνο και αργότερα στην κεντρική Σχολή στη Ρώμη.

Σήμερα εργάζομαι σαν καθηγήτρια Τέχνης στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.

Από μικρό παιδί θυμάμαι να με ‘τραβούσε’ η τέχνη και η δημιουργία. Ζωγράφιζα από πάντα, όπου έβρισκα πολλές φορές…ζωγράφισα ακόμα και το εκλογικό βιβλιάριο του παπά μου!

Πάντα ένιωθα ότι η ζωγραφική με επέλεξε και εγώ ακολουθούσα.

 

2.Τα έργα σας τι περιεχόμενο εκφράζουν με λέξεις;

Η δουλειά μου είναι κυρίως αυτοβιογραφική. Σκοπός μου είναι να αποδώσω με ειλικρίνεια τη δική μου ταυτότητα και συνάμα να δείξω την αλήθεια που υπάρχει στον καθένα. Με μια νότα αισιοδοξίας ψάχνω να βρω τα βαθιά πνευματικά στοιχεία που όλοι έχουμε μέσα μας με προτροπή προς την αυτογνωσία. Μέσα από αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και πειραματισμού θέλω να βρω αλήθειες που όλοι κρύβουμε μέσα μας και μας συνδέουν συναισθηματικά. Σύνδεση.

 

3.Από πού εμπνέεστε για να δημιουργήσετε;

Εμπνέομαι από τη ζωή, εμπνέομαι από συζητήσεις με σημαντικούς για μένα ανθρώπους, εμπνέομαι από γεγονότα. Εμπνέομαι από τη φύση, από το φως. Με εμπνέει το συναίσθημα, η αλήθεια, η ζωντάνια.

Επίσης, όσο περισσότερο δουλεύω, τόσο περισσότερο ρέουν οι ιδέες. Όσο περισσότερο μελετώ και συζητώ τόσο περισσότερο βλέπω νέες εικόνες που με ιντρικάρουν και θέλω να τις αποτυπώσω.

 

4.Πως έγινε και είσασταν μια εκ των υποψηφιωτήτων στα βραβεία «madame Figaro»;

Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει μια επιτροπή που προτείνει υποψήφιες γυναίκες που ξεχώρισαν στην κατηγορία τους κάθε χρονιά. Ήθελα πολύ να μάθω ποιος με πρότεινε για να μπορέσω να τον ευχαριστήσω αλλά όταν ρώτησα μου είπαν ότι αυτό είναι μυστικό! Έτσι μου έμεινε η απορία!

 

5.Την ώρα που ανακοίνωσαν το όνομά σας ως η καλύτερη δημιουργός της χρονιάς ποια ήταν τα συναισθήματά σας;

Καταρχάς δεν το πίστευα. Μόλις άκουσα το όνομα μου ένιωσα την αδρεναλίνη στα ύψη. ένιωσα έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης. Συναισθήματα περηφάνιας.

  1. Έχετε λάβει και άλλες διακρίσεις στην πορεία της καριέρας σας;

Νιώθω πραγματικά ευλογημένη με διάφορες διακρίσεις και είμαι ανοικτή να καλωσορίσω κι άλλες.

Χάρηκα πολύ με το Α’ βραβείο που κέρδισα στον 4ο εικαστικό διαγωνισμό Τηλέμαχος Κάνθος στην κατηγορία της Ζωγραφικής.

Η επιλογή έργων μου από το σπουδαίο συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα για το μουσείο Φρυσσίρα αποτέλεσε άλλη μια διάκριση.

 

  1. Στις μέρες μας η τέχνη ανθεί; ή πιστεύεται πως έχει πάψει να αναπτύσετε και να προσφέρει στους ανθρώπους;

Πιστεύω ότι η Τέχνη πάντα θα υπάρχει και εφόσων θα υπάρχει, θα ανθεί. Είναι εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου. Έχουμε ανάγκη τη δημιουργία και τη βλέπουμε να εκφράζεται σε διάφορες μορφές. Συχνά αλλάζει μορφή ανάλογα με τον καιρό και τις ανάγκες του κάθε πολιτισμου εντούτοις είναι πάντα παρών και μεταβάλεται μαζί μας.

 

  1. Μετά από αυτή τη διάκριση σε ένα θεσμό πολύ σημαντικό για την Κύπρο τι ονειρεύεστε να πετύχετε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η διάκριση μου έδωσε μια ‘σπρωξιά’ και με ώθησε να ονειρευτώ όμορφα πράματα. Ονειρεύομαι ότι βλέπω τη δουλειά μου σε σημαντικά μουσεία και γκαλερί στην Κύπρο και το εξωτερικό.