Επικρίσεις Ακιντζί με καρφιά σε Γκουτέρες και Ε/κ

Επικρίσεις Ακιντζί με καρφιά σε Γκουτέρες και Ε/κ

Δεν θα κάνουμε το λάθος να πετάξουμε στα σκουπίδια τις παραμέτρους του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχουν πρόθεση να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για άλλα 50 χρόνια.

cache_846x3000_Analog_medium_264006_40071_31102017

Ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε και τον ΓΓ του ΟΗΕ επειδή όπως είπε επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεχτο να επιρρίπτεται ευθύνη στην Τ/κ πλευρά. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής δομής κάτω από την ίδια στέγη με δύο συνιστώσες πολιτείες, ωστόσο αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε αντί για μια στέγη θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές στέγες δίπλα δίπλα. “Ή η‘τδβκ’ θα είναι μια από τις συνιστώσες πολιτείες ίση με εκείνους στο πλαίσιο που είπα προηγουμένως κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας ή θα συνεχίσουν να ζουν δίπλα δίπλα”, ανέφερε.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Γεντίτεπε της Κωνσταντινούπολης με τίτλο “Από το χθες στο σήμερα”, ο Τ/Κ ηγέτης  ότι οι Ε/Κ θα ξεκινούσαν προεκλογική εκστρατεία το 2017 για τις εκλογές του 2018, προσθέτοντας ότι “ξεκίνησαν και μάλιστα ξεκίνησαν πολύ νωρίς”. Είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μπορεί να πυροδοτήσουν νέες απειλές και πως αυτό το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα. Για το Κραν Μοντάνα είπε ότι δεν κατάφεραν δυστυχώς να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας πως ο λόγος είναι επειδή η Ε/κ πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί την κρατική εξουσία που είχε καταλάβει πριν από χρόνια και την πολιτική ισότητα. “Η στάση τους στο Κραν Μοντάνα ήταν μαξιμαλιστική. Για παράδειγμα ενώ γινόταν συζήτηση για τον στρατό και την ασφάλεια, είπαν μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις. Αυτά τα λόγια έγιναν σλόγκαν”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν σκέφτεται την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό την σκιά των όπλων διά παντός, προσθέτοντας ότι υπάρχει ωστόσο μια πραγματικότητα. “Η ασφάλεια δεν έρχεται στο πι και φι. Μόνο σταδιακά έρχεται, διά της εξέλιξης. Εγώ τους είπα αυτό. Όσο αυξάνεται το αίσθημα της ασφάλειας και τόσο θα μειώνεται και ο αριθμός των στρατευμάτων. Όσο αναπτύσσονται οι δυνατότητες συνεργασίας το περιεχόμενο της έννοιας αυτού που λέμε ασφάλεια μπορεί να αλλάζει. Αλλά αυτή είναι μια διαδικασία”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι στο Κραν Μοντάνα η Τ/κ πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκαν ελαστικά αλλά η Ε/κ πλευρά δεν έδειξε την ίδια ελαστικότητα.

Υπενθύμισε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ετοίμασε έκθεση. “Αναμέναμε από τον ίδιο να εξηγήσει τα γεγονότα, αυτά που έλαβαν χώρα. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε επακριβώς”, ανέφερε προσθέτοντας ότι κράτησε μια προσέγγιση επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές σαν να και οι δύο πλευρές δεν επέδειξαν την αναγκαία πολιτική θέληση. “Η στάση των ΗΕ δεν πρέπει να είναι αυτή”, είπε, προσθέτοντας ότι “κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται, είναι απαράδεχτο να επιρρίπτεται ευθύνη στην Τ/κ πλευρά αδίκως”.
Για τις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά. “Η μέχρι σήμερα διαδικασία διαπραγματεύσεων ανοιχτού τέλους έχει εντελώς κλείσει. Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση λύσης. Η δική μας πλευρά δεν έχει πετάξει τις παραμέτρους των ΗΕ στα σκουπίδια. Τέτοιο λάθος δεν κάνουμε. Αλλά δεν έχουμε ούτε και την πρόθεση να κάνουμε και αυτό το λάθος: Δεν έχουμε πρόθεση να συνεχίσουμε χωρίς στόχο για άλλα 50 χρόνια τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξήχθησαν για 50 χρόνια”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι το άλλο θέμα που δεν πρέπει να παραμεληθεί είναι η ενίσχυση της οικονομίας και της δημοκρατίας της ‘τδβκ’ και η ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία.” Για να αρθεί η άδικη και αβάσιμη απομόνωση είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ασφαλώς είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το όραμά μας για λύση”, είπε. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μια λύση δεν είναι σημαντική μόνο για το νησί αλλά είναι πολύ σημαντική και για την περιοχή και τις σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου, Τουρκίας – Ελλάδας και Τουρκίας – ΕΕ.

Για το νερό που έφτασε στα κατεχόμενα από την Τουρκία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μπορεί να το μοιραστούν με τον ‘νότο’ “Υπάρχει πολύ σοβαρή δυνατότητα συνεργασίας στο θέμα των αποθεμάτων ενέργειας, του ηλεκτρισμού και του νερού”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τρία σημαντικά ζητήματα. “Πρώτον την ισότητά μας, δεύτερον την ελευθερία μας και τρίτον την ασφάλειά μας. Μια συμφωνία που δεν περιέχει αυτά τα τρία για μας δεν είναι λύση”, ανέφερε λέγοντας ότι είναι έτοιμοι για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής δομής κάτω από την ίδια στέγη με δύο συνιστώσες πολιτείες. “Εάν δεν μπορεί να γίνει τότε αντί για μια στέγη θα υπάρξουν δύο ξεχωριστές στέγες δίπλα δίπλα, άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Τότε, ή η ‘τδβκ’ θα είναι μια από τις συνιστώσες πολιτείες ίση με εκείνους στο πλαίσιο που είπα προηγουμένως κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας ή θα συνεχίσουν να ζουν δίπλα δίπλα”, ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης. Πρόσθεσε πως ενόσω κάπου υπάρχει πρόβλημα οι αναζήτηση της ειρήνης συνεχίζεται, στην διπλωματία δεν τίθεται τελεία, ωστόσο είπε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι επικεντρωμένη σε ένα συγκεκριμένο στόχο, κανέναν δεν ωφελεί να παραταθεί αιωνίως.

 

reporter cy