Εργαστήριο δραματουργίας με τον Ευριπίδη Δίκαιο στο Θέατρο Αποθήκες

Εργαστήριο δραματουργίας με τον Ευριπίδη Δίκαιο στο Θέατρο Αποθήκες

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μέλη όλων των πτυχών του θεατρικού χώρου-ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δραματουργούς, εικαστικούς, μουσικούς, σχεδιαστές φωτισμού και εικόνας, τεχνικούς κ.ά.

Στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο, από τις πιο συντηρητικές μέχρι τις πιο ερευνητικές παραστάσεις, το λογοτεχνικό σύγγραμμα αποτελεί πηγή έμπνευσης, δραματουργίας και ιστορίας. Η μεταφορά της λογοτεχνίας στο σανίδι αποτελεί πάντα ένα δύσκολο εγχείρημα, αφ’ ης στιγμής ο λογοτέχνης στο έργο του αναλαμβάνει και όλες τις «θεατρικές» ιδιότητες — του σκηνοθέτη, φωτιστή, εικαστικού κ.λπ.

Η δραματουργική αποδόμηση είναι απαραίτητη για να ξεχωρίσουμε την ιστορία από τα συγκείμενα. Τα συγκείμενα παρέχουν στον θίασο όλες τις πληροφορίες για τη μεταφορά της ατμόσφαιρας, της εικόνας και, κατ’ επέκταση, όλου του κόσμου του λογοτεχνήματος: οι πληροφορίες μεταφράζονται στη σκηνή τόσο από το κείμενο και τους ηθοποιούς, όσο και από τους περιβάλλοντές τους, αυτούς που θα «ντύσουν» τη σκηνή με τον αρμόζοντα τρόπο.

Δουλεύοντας με απόσπασμα που θα σας δοθεί, θα εξερευνήσουμε εμπράκτως τη διαδικασία αυτή για να αναπτύξουμε εργαλεία ανάλυσης και αποδόμησης στα διάφορα επίπεδα «μετάφρασης» στη θεατρική σκηνή.

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, 10:00-13:00

Ευριπίδης Δίκαιος
Ο Ευριπίδης Δίκαιος είναι ενεργός σκηνοθέτης, μουσικός, ανεξάρτητος παραγωγός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Παραπλεύρως Παραγωγές (2009). Κύρια μελήματά του αυτή την περίοδο είναι το κείμενο (συγγραφή/μετάφραση/δραματουργία) και η χρήση της κυπριακής διαλέκτου στο θέατρο ως σοβαρού μέσου έκφρασης.

Χαρακτηριστικά δείγματα της σκηνοθετικής του δουλειάς είναι οι εξής παραστάσεις: Νυχταλούδα (2016, συγγραφή/μουσική), …τη γενιά μας! (K. Lonergan, 2016, μετάφραση/διασκευή), Μπαμ! (Γ. Νεοφύτου, 2015), Αυτό το φιλμάκι είναι αφιερωμένο στις 17 του Μάη (ταινία μικρού μήκους, συγγραφή) και Ο Καραγκιόζης εκτός (συγγραφή). Έχει παρουσιάσει δουλειά του στην Αγγλία, στο Μπαλί και στην Αθήνα.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση dramaturg@thoc.org.cy

Συμμετοχή δωρεάν

 

Πηγή : http://www.timeoutcyprus.com