Ερντογάν : “η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία”

Ερντογάν :  "η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία"

Με αναφορές στα θέματα Ενέργειας αλλά και στο Κυπριακό ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησαν κοινή διάσκεψη Τύπου, γύρω στις 21.45, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις, ενώ αμέσως μετά ο Τούρκος Πρόεδρος έφυγε από το «προεδρικό».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους βασίζονται στην ειλικρίνεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως οι Τ/κ έχουν ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας, καθώς “είναι άδικα απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα”, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το κλίμα συνεργασίας θα διευρυνθεί.

Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο με ευθύνη της ε/κ πλευράς, η οποία δεν θέλει να μοιραστεί την πολιτική εξουσία με την τ/κ κοινότητα». Δυστυχώς πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν «η ε/κ πλευρά δεν αλλάζει νοοτροπία και οι ε/κ δεν οραματίζονται ένα κοινό μέλλον με τους τ/κ». Διαμήνυσε επίσης ότι «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη μετεξέλιξη των τ/κ σε μειονότητα ενός ε/κ κράτους στο ζήτημα της ΑΟΖ», επικαλούμενος μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο. Διαφορετικά, απείλησε, «η Τουρκία έχει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τα κατάλληλα βήματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και των τ/κ».