#Ευρωεκλογές2019

#Ευρωεκλογές2019

Την ερχόμενη άνοιξη, εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εκλέξουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι θα αξιολογήσουν προσεκτικά τους υποψηφίους και τα προγράμματά τους πριν πάρουν αποφάσεις με μεγάλη σημασία για την Ευρώπη και το ρόλο τηςστον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κοινό εγχείρημα χωρίς προηγούμενο θεμελιωμένο στην ειρηνική συνεργασία. Απειλείται όμως από δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα έχουμε πετύχει μαζί.

Ωστόσο, πολύ πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι η εικόνα της Ένωσης στην κοινή γνώμη βελτιώνεται συνεχώς. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το 48% των Ευρωπαίων νιώθει ότι «ο λόγος τους μετράει στην ΕΕ» και παρά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση 10% την τελευταία δεκαετία.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας.

Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, δίνοντας απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών και χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη κατακτήσει.

Έτσι, τους ερχόμενους μήνες, οι Ευρωπαίοι θα μελετήσουν καλά τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους προστατέψει, για να τους δώσει νέες ευκαιρίες και για να φανεί δυνατή στην παγκόσμια αρένα. Οι ανησυχίες τους για τις μεταναστευτικές ροές, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την απασχόληση δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι κάνουν οι ευρωβουλευτές τους όχι μόνο γι’ αυτά αλλά και για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που αφορούν το άσυλο, την σύσφιξη της συνεργασίας με την Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα μέτρα «anti-dumpring» προκειμένου να προστατεύσουν οι Ευρωπαίοι τις δουλειές τους, και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Εδώ και ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο —το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ — διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης έρχονται συχνά στο ΕΚ για να συζητήσουν με τους Ευρωβουλευτές τις θέσεις τους για την εξέλιξη της Ευρώπης, συζητήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη της Ευρώπης.

Παράλληλα, τον Ιούνιο υποδεχτήκαμε περισσότερους από 8 000 νέους στο Στρασβούργο. Μας δόθηκε η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για τις ελπίδες και τις ανησυχίες της νέας γενιάς, αλλά κυρίως για το πώς μπορούμε να πάμε μαζί μπροστά την Ευρώπη.

Τα Μέσα Ενημέρωσης θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην πληροφόρηση της κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών. Για να βοηθήσουμε τον Τύπο να παρακολουθήσει καλύτερα τις προεκλογικές εκστρατείες σε κάθε κράτος μέλος, να καταλάβει τι σημαίνουν οι εκλογές και πώς θα επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ετοιμάσαμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο, που θα ανανεώνουμε τακτικά. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρήσιμες επαφές, περίληψη του έργου του Κοινοβουλίου της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου, ηλεκτρονική εφαρμογή για τις εκλογές για κινητά τηλέφωνα, ενημερωτικά σημειώματα και δελτία, γραφήματα, και στοιχεία που αφορούν την κοινή γνώμη. Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να βρείτε εύκολα και γρήγορα όλες τις σχετικές πληροφορίες.

Ελπίζουμε να τα βρείτε χρήσιμα.

Antonio Tajani

Ο Πρόεδρος