Ευρωπαϊκές εκλογές, φόροι και Brexit στην ατζέντα του ΕΚ στο πρώτο μισό του 2019

Ευρωπαϊκές εκλογές, φόροι και Brexit στην ατζέντα του ΕΚ στο πρώτο μισό του 2019

Εκλογές, μέλλον της Ευρώπης, Brexit…το νέο έτος βρίσκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φορτωμένη την ατζέντα του.

Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019

Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές – και οι πρώτες μετά το Brexit – θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν 705 ευρωβουλευτές για την διαμόρφωση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα εκλέξει, με τη σειρά του, τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής. Μην χάσετε τις αναμετρήσεις μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση.

Πώς με αντιπροσωπεύουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Μέλλον της Ευρώπης

Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης με τους ηγέτες της ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα είναι οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα απευθύνουν λόγο από το βήμα της ολομέλειας.

Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019. Κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

Tο ΕΚ ενέκρινε τις θέσεις του για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 (ΠΔΠ 2021-2027), και καλεί το Συμβούλιο να καταλήξει στη δική του θέση για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και καθυστερήσεις σημαντικών έργων.

Έγκριση φυτοφαρμάκων (PEST)

Την τήρηση των υψηλότερων προτύπων προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας ανθρώπων και ζώων ζητά η ειδική επιτροπή για την εξέταση της ευρωπαϊκής διαδικασίας έγκρισης των φυτοφαρμάκων (PEST) σε έκθεση που θα καταθέσει τον Ιανουάριο, πριν ολοκληρώσει το έργο της.

Συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με Μεξικό και Σιγκαπούρη

Τον Μάρτιο, το Κοινοβούλιο θα στραφεί πέρα από τα σύνορα της ΕΕ καθώς εξετάζει νέες συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με το Μεξικό και τη Σιγκαπούρη. Η Σιγκαπούρη συνιστά σημαντικό εμπορικό εταίρο της ΕΕ και φιλοξενεί πάνω από 10.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Σιγκαπούρης και ΕΕ επιδιώκει την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των δασμών και την απλούστευση των εμπορικών συναλλαγών. Από τη συμφωνία με το Μεξικό αναμένεται να επωφεληθούν ιδιαίτερα οι εξαγωγείς πουλερικών, τυριών, σοκολάτας και ζυμαρικών.

Νέα μέτρα για την ενίσχυση της στρατηγικής επικοινωνίας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας εναντίον της από άλλες χώρες. Η ΕΕ θέλει να βελτιώσει τα μέτρα που αποσκοπούν, για παράδειγμα, στην ενίσχυση της παιδείας για τα μέσα επικοινωνίας, την ευαισθητοποίηση ή την προώθηση της ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Πληροφοριοδότες

Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να εξετάζουν προτάσεις με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας των πληροφοριοδοτώνσε ολόκληρη την ΕΕ, δεδομένων των πρόσφατων σκανδάλων όπως το «Dieselgate» της Volkswagen, το σκάνδαλο φοροαποφυγής Luxleaks, το σκάνδαλο υποκλοπής δεδομένων της Cambridge Analytica αλλά και τα επονομαζόμενα «έγγραφα του Παναμά».