Ευρωβαρόμετρο: Τι θα ψήφιζαν οι Κύπριοι για Cy Exit

Ευρωβαρόμετρο: Τι θα ψήφιζαν οι Κύπριοι για Cy Exit
Την ισχυρή στήριξη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύει το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019, το οποίο καταγράφει και τη στάση των Κυπρίων έναντι της ΕΕ λίγο πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 91% των Κυπρίων πολιτών ζητούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο, ενώ αύξηση 6% σημειώνεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Θετικά έναντι της Ε.Ε. πρόσκεινται περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους ερωτηθέντες, ήτοι το 52%, ενώ μόνο το 13% έχει αρνητική άποψη για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ένωση.
Σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, 23% αύξηση (από 36% σε 59%) καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο στο ποσοστό των Κυπρίων που δηλώνουν ότι γνωρίζουν την ημερομηνία των Ευρωεκλογών σε σχέση με το φθινόπωρο του 2018.
Αντιθέτως, καταγράφεται  πτώση 3% στον μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών που γνωρίζουν την ημερομηνία των Ευρωπαϊκών εκλογών (από 41% σε 38%).
Παράλληλα, ποσοστό της τάξης του 60% απάντησε πως θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Κύπρου στην Ένωση και 20% έξοδο σε δημοψήφισμα ανάλογο με το Brexit. 20% δήλωσε ότι δεν ξέρει ή δεν είναι σίγουρο. Πανευρωπαϊκά, ο μέσος όρος των πολιτών που θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ κυμάνθηκε στο 68%.
Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ – ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983.
61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αποδοχής αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις της πιο πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου πριν από έξι μήνες, ενώ παλιότερα συναντάται μόνο αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης αλλάξει, καθώς μόλις 27% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό πράγμα», με αυξήσεις αυτού του ποσοστού να παρατηρούνται σε 19 χώρες. Ακόμη, 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.
Εξάλλου, μόνο ένας στους τρεις ευρωπαίους ξέρει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Μάιο και μόλις 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες. 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 27% ανέφερε μάλλον θα κάνουν το ίδιο.
Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%.  54% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, με γνώμονα την ανταπόκριση σε αυτά τα διεθνή προβλήματα.