Η απάντηση του Προέδρου στην συνέντευξη Τύπου Ακιντζί

Η απάντηση του Προέδρου στην συνέντευξη Τύπου Ακιντζί

Απαντήσεις στα όσα δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (12/11), ο Μουσταφά Ακιντζί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ακιντζί σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να ασκείται το δικαίωμα της θετικής ψήφου όπου επηρεάζονται τα ζωτικά συμφέροντα των Τ/κ.

Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, πρέπει να καταλάβει ότι το κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό για να μην επαναληφθούν όσα έγιναν το 1960.

Σχετικά με τους όρους αναφοράς, δήλωσε ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, πρέπει να είναι έτοιμοι.

Ο ίδιος, κλήθηκε να σχολιάσει και δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, αλλά πρέπει στη συμφωνία για την εξόρυξη να συμμετάσχουν και οι Τ/κ  ή οι εγγυήτριες δυνάμεις.

«Με λυπούν ανάλογες δηλώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος για να διερωτηθεί ακολούθως πως γίνεται να εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θέλησε να σχολιάσει ερώτημα που αφορούσε δήλωση των Αμερικανών προς την Τουρκία να μην παρενοχλήσει την γεώτρηση της ExxonMobil.

Την σχετική δήλωση έκανε ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Παρίσι εν πτήσει. «Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι’ αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών», ανέφερε ο Τούρκος Προέδρος.