ΥΠΠ: Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία – Δεν είναι απεργοσπάστες

ΥΠΠ: Υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία - Δεν είναι απεργοσπάστες

O  Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης και αναφέρθηκε στη 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών.

Αυτές είναι οι άδειες ασθενείας των εκπαιδευτικών

Ιδού το υπόμνημα των εκπαιδευτικών στον προεδρεύοντα της Βουλής-pics

Συγκεκριμένα, μέσω της εκπομπής, εξέφρασε τη λύπη του για τη σημερινή απεργία, ενώ ευχήθηκε οι απεργίες να αποτελέσουν αφορμή για να γίνουν αλλαγές στα σχολεία. Συμπλήρωσε ότι «είναι καιρός να δούμε την ουσία του προβλήματος», ενώ δήλωσε ότι θέλει να δει τη θετική πτυχή της απεργίας.

 

Όσον αφορά στις ευθύνες, ανέφερε ότι έγιναν στο παρελθόν κάποιες ενέργειες, τις οποίες θέλει να αφήσει στο περιθώριο. Ερωτηθείς για το ποιος έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο, απάντησε ότι θα κριθεί από την ιστορία.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία, που δεν είναι μόνο ο εξωδιδακτικός χρόνος, που αναδείχθηκε από τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Συμπλήρωσε ότι στις 4 Ιουλίου υπήρχαν και άλλα θέματα στην απόφαση και όχι μόνο το ζήτημα του εξωδιδακτικού χρόνου.

Όσον αφορά στον διάλογο, ανέφερε ότι είχε συσταθεί ειδική επιτροπή από τον Ιούνιο, είχαν γίνει κάποιες συναντήσεις, αλλά κάποιοι δεν προσήλθαν στον διάλογο.

Επεσήμανε ότι κανένας δεν κατέχει την απόλυτη γνώση και έκανε κάλεσμα όλοι να προσέλθουν ώστε να λύσουν τα προβλήματα της παιδείας, ώστε νικητής να είναι ο μαθητής. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκαιο, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το έντυπο που κυκλοφόρησε και αφορούσε την αποχή από την απεργία, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε στείλει σχετική εγκύκλιο, αλλά ήταν αναρτημένη από το 2010 και κάποιος την είχε δημοσιεύσει. Όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα έντυπα θα σταλούν μετά την απεργία, αφού σεβάστηκαν την απεργία και, ενώ μπορούσαν, δεν έστειλαν από πριν τα έντυπα.

Την ίδια ώρα, μίλησε για τις αποκοπές μισθών, τονίζοντας ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα. Απέρριψε τον όρο «απεργοσπάστες», αναφέροντας ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί απ’ όλες τις βαθμίδες βρίσκονται στα σχολεία και έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, εξαγγέλλοντας ότι θα δημιουργηθούν 44 θέσεις διοικητικών λειτουργών, ώστε οι αποσπασμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία.  Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι θα προωθήσουν σχέδιο σταδιακής μείωσής τους, βλέποντας το θέμα σφαιρικά.

Όσον αφορά στους αποσπασμένους στο Πατριαρχείο, ανέφερε ότι πληρώνονται από την Εκκλησία και όχι από το κράτος.

Τέλος, κάλεσε να πέσουν οι τόνοι, ενώ εξέφρασε την αγάπη του στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές.