Ισότητα των φύλων στην πολιτική ζητούν βουλευτές και ευρωβουλευτές

Ισότητα των φύλων στην πολιτική ζητούν βουλευτές και ευρωβουλευτές

«Πιστέψτε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας και μην το βάζετε ποτέ κάτω» λέει η Πρόεδρος της Κροατίας στις γυναίκες και τα κορίτσια

Τα κόμματα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική

Οι γυναίκες αποτελούν το 36,1% της υφιστάμενης σύνθεσης του ΕΚ

Με λιγότερους από τρεις μήνες μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές, η Επιτροπή Ισότητας του ΕΚ διοργάνωσε την Πέμπτη διακοινοβουλευτική συνάντηση για τη δύναμη των γυναικών στην πολιτική.

Μία μέρα πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων συζήτησαν με περισσότερους από 20 βουλευτές από 15 κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και τη Νορβηγία κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνάντησης «Women’s power in politics».

Η Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία) προήδρευσε στην εκδήλωση, ενώ στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΚ Antonio Tajani δήλωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να έχουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, αλλά και στις επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που πρέπει να δώσουμε όλοι μας».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα Δημήτρης Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι αν και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική αυξάνεται, «οι περισσότερες θέσεις ευθύνης εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από άντρες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, θα πετύχουμε να έχουμε ισότητα των φύλων σε 182 χρόνια!»

Η (πρώτη γυναίκα) πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović, στην κεντρική ομιλία της συνάντησης ανακάλεσε τις μάχες που έπρεπε να δώσει για να φτάσει ως εδώ, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στην πολιτική, καθώς και τα αναρίθμητα «γυάλινα ταβάνια» που ξεπέρασε. «Το σημείο έναρξης είναι η αλλαγή νοοτροπίας: πρέπει να χτίσουμε μια πολιτική κουλτούρα που θα οδηγήσει στην ίση συμμετοχή των γυναικών». Εν κατακλείδι, το μήνυμά της για τις γυναίκες και τα κορίτσια ήταν το εξής: «Έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, στις αξίες σας, στη δύναμή σας και στις δυνατότητές σας. Η αποφασιστικότητά σας θα κάνει όλα τα εμπόδια που απομένουν να καταρρεύσουν».