Κατερίνα Χριστοφή(Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) Το πρωινό και η σημασία του

Κατερίνα Χριστοφή(Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) Το πρωινό και η σημασία του

Της  ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ  (ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ)

 

Το πρωινό και η σημασία του

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς βοηθάει ώστε ο μεταβολισμός να ενεργοποιηθεί από νωρίς και να παραμείνει ενεργός όλη την ημέρα.

Το πρωινό είναι αυτό που θα δώσει όλη την ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας. Επιπλέον αναπληρώνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. γλυκόζη, ηλεκτρολύτες) που έχουν χαθεί από το σώμα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως πεινούν πολύ γύρω στις 11-12 το μεσημέρι, οπότε και επιλέγουν σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (τυρόπιτα, κρουασάν κλπ).

Τι σημαίνει «πλήρες πρωινό»;

Ένα πλήρες πρωινό περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα φρούτα και τα λαχανικά ή οι φρέσκοι χυμοί τους θα προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θα αναπληρώσουν τα υγρά που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα γαλακτοκομικά θα προσφέρουν πρωτεΐνες που είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ασβέστιο και βιταμίνη D για χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και καλών λιπαρών που θα προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ημέρας. Επιπλέον περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός αυτός επίσης συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, μιας ορμόνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο και μας δίνει το αίσθημα του κορεσμού και της ψυχικής ηρεμίας.

Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Πιο συγκεκριμένα:

– Παιδία και έφηβοι  που κατανάλωνα πρωινό είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στο σχολείο και φυσιολογικό βάρος. Επίσης παρουσίαζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και είχαν καλύτερη μνήμη.

– Καλύτερη υγεία σε ενήλικες. Τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία σχετίζονταν με το βάρος, την καλή υγεία της καρδιάς, τον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος  και γενικότερα καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, ΟΔΟΣ ΠΗΛΙΟΥ 23-25, ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΔΙΑΜ. 02, Τ.Κ. 6037, ΛΑΡΝΑΚΑ –ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΛ. 00357-24828378 / 99584350