Κυπριακός Παραδοσιακός Μεζές

Κυπριακός Παραδοσιακός Μεζές

Ταξιδεύοντας δια μέσου των αιώνων και της ιστορίας της Κύπρου θα ανακαλύψετε πως το νησί είναι άμεσα επειρεασμένο και από τις γαστρονομικές τάσεις των εκάστοτε κατακτητών.

Η Κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τα Κυπριακά πιάτα θεωρούνται άκρως υγιεινά μιάς και βασίζονται στη Μεσογειακή διατροφή και μαγειρεύονται συνήθως με ελαιόλαδο. Κύρια συστατικά είναι το χοιρινό  το αρνί, το κοτόπουλο, το φρέσκο ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, το γιαούρτι, το τυρί και φυσικά τα μπαχαρικά και τα αρωματικά.

images

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάντα φρέσκα και τα περισσότερα είναι κυπριακής παραγωγής, καλλιεργημένα σε όλα τα χωριά του νησιού.

Η Κύπρος από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν φημισμένη για τα εσπεριδοειδή της, πορτοκάλια, μανταρίνια και γκρείπφρουτς, τις φράουλες, μηλα, αχλάδια, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια και σύκα.

Το γεύμα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς, φτάνοντας σαν επισκέπτης στην Κύπρο, δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό “μεζέ”.

1047deal1047Img1

Ο παραδοσιακός μεζές αποτελείται  από αρκετά πιάτα, κρύα και ζεστά, που σερβίρονται  πάντα σε μικρές ποσότητες.

Ξεκινώντας με τα ορεκτικά όπως φρέσκα και ξυδάτα λαχανικά, ελιές, καπνιστά και πικάντικα κρεατικά, χαλούμι, τζαντζίκι, μελιτζανοσαλάτα, χούμους, Ελληνική παραδοσιακή σαλάτα, με ντομάτα, αγγουράκι, ελιές και φέτα. Κυρίως ζεστά πιάτα όπως τηγανιτά και φαγητά φούρνου ή θαλασσινά.

Μετά το φαγητό, σειρά θα πάρουν τα φρούτα της εποχής, παραδοσιακά γλυκά και καφές.

Αγαπημένα φαγητά των Κυπρίων είναι τα φαγητά της σχάρας.

Στη σχάρα θα βρείτε ποικιλία όχι μόνο από κρεατικά αλλά και λαχανικά, τυριά, ψάρια και θαλασσινά.

thCAGG9JQ9

thCAKSYOT4

thCAPVVK3J

Η αγάπη των Κυπρίων για τα φαγητά στη σχάρα είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα θα τα βρείτε σε όλα τα εστιατόρια. Επίσης, αγαπημένα φαγητά είναι τα φαγητά στο φούρνο. Και σίγουρα θα γίνουν αγαπημένα σε όποιον τα δοκιμάσει. Μην σας φανεί παράξενο αλλά οι σούπες έχουν και αυτές μια ξεχωριστή θέση στο μενού των Κυπρίων.

Καλή μας όρεξη!