Κος Πανίκος Μιχαήλ – General Manager ALION HOTEL ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Με σύνθημα “Εμπνευσμένοι να καταγοητεύουμε”

Κος Πανίκος Μιχαήλ - General Manager ALION HOTEL ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Με σύνθημα "Εμπνευσμένοι να καταγοητεύουμε"
 1. Βρίσκεστε στη καρδιά του τουρισμού, στην Αγία Νάπα. Πιστεύεται ότι η οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων έχει πλήξει το τομέα του τουρισμού;

Η οικονομική κρίση του 2013 είχε επηρεάσει προσωρινά τον τομέα της φιλοξενίας, αλλά ανάκαμψε άμεσα και σε συνδυασμό με άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ακολουθήσει εξαιρετικές χρονιές. Αυτό το βλέπουμε και στους αριθμούς αφίξεων αλλά και στο μέγεθος των επενδύσεων που ακολούθησαν το 2013.

 1. Ποια πιστεύεται ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη Κύπρο;

Νομίζω ότι όποιος εμπλεκόμενος στον τομέα του τουρισμού και να ρωτηθεί θα απαντήσει σε γενικές γραμμές το ίδιο πράγμα:

 • Έλλειψη πραγματικής βούλησης από τους πλείστους αρμόδιους φορείς για υλοποίηση του οράματος για τον τουρισμό (γιατί όραμα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια!)
 • Έλλειψη επιμορφωμένου προσωπικού
 • Εποχικότητα

Αυτά πιστεύω ότι είναι τα κύρια προβλήματα που δρουν σαν τροχοπέδη στην υγιή και αειφόρα ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος

 1. Οι νέοι γιατί δεν βρίσκουν εργασία εφόσον ο τομέας του τουρισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα;

Αυτή πραγματικά είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Ο τομέας της φιλοξενίας υποφέρει από έλλειψη επιμορφωμένου προσωπικού ενώ πολύς κόσμος είναι άνεργος, αλλά δεν ενδιαφέρεται να εργαστεί στον τουρισμό. Πιστεύω ότι είναι ένα κράμα από λόγους και όχι μόνο ένας. Η νέα γενιά έχει μεγαλώσει, και σπουδάσει, με όραμα να εργαστεί είτε σε κυβερνητικό ή ημικρατικό οργανισμό. Ο τομέας της φιλοξενίας έχει χάσει την παλιά του αίγλη (και σε αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι) με αποτέλεσμα να θεωρείτε σαν λύση ανάγκης, προσωρινή εργασία ή κάτι που θα κάνει κάποιος όταν αποτύχει σε όλα τα άλλα. Δεν γνωρίζω νέους οι οποίοι να ονειρεύονται μία καριέρα στον τομέα του τουρισμού. Να μην αφήσουμε έξω από την εξίσωση και την πρακτική πολλών εργοδοτών για προσλήψεις ανειδίκευτου προσωπικού με πενιχρούς μισθούς χαλώντας ακόμη περισσότερο την εικόνα του τομέα. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μία επανεκκίνηση με αλλαγή κουλτούρας, δημιουργία αξιόλογων σχολών, και αναβάθμιση του επαγγέλματος η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση των κατάλληλων ανθρώπων. Γιατί όχι, τους άριστους των αρίστων!  Ο τομέας χρειάζεται άτομα με όραμα, αγάπη και πάθος για την φιλοξενία, και όρεξη να εργαστούν σε ωράρια δύσκολα για να μοιραστούν αξέχαστες αναμνήσεις με τους φιλοξενούμενους.

 1. Συμβάλετε στην οικολογική προστασία έχοντας θέσει καινοτόμες ιδέες στους χώρους εργασίας σας που έχουν πρόσβαση χιλιάδες τουρίστες. Αναφερθείτε σε αυτές και τονίστε τους λόγους που τις θέσατε σε εφορμογή.

Το ξενοδοχείο μας από το 2003 έχει αναπτύξει και εφαρμόσει ένα σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης το οποίο στην πορεία έχει μετεξελιχθεί σε σύστημα αειφόρας ανάπτυξης. Μέσα από το πρίσμα της αειφόρας ανάπτυξης έχουμε εφαρμόσει διάφορες δράσεις όπως:

 • η χρήση ηλιακής ενέργειας (ηλιακά και φωτοβολταικά συστήματα) συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας.
 • Μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση απορριμμάτων και επικινδύνων ουσιών.
 • Προσφορά πιστοποιημένου αυθεντικού κυπριακού προγεύματος.
 • Στήριξη συγκεκριμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων στο έργο τους μέσω προγράμματος εισφοράς φιλοξενουμένων.
 • Προώθηση της Κυπριακής φιλοξενίας και στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόσληψης ντόπιου προσωπικού και αγορά τοπικών προϊόντων.
 • Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των φιλοξενουμένων μέσω συμμετοχής σε συγκεκριμένες δράσεις.
 • Πολλές άλλες επιμέρους δράσεις κάτω από την ομπρέλα αειφόρου ανάπτυξης.

Η αειφόρος ανάπτυξη πλέον δεν είναι πολυτέλεια, ή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά είναι μία ανάγκη συνυφασμένη με την ευρεία έννοια της ποιότητας. Ο επιμορφωμένος και συνειδητοποιημένος φιλοξενούμενος επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια και ανάγκες και ο τρόπος ο οποίος κάνει τις δουλειές της μία επιχείρηση παίζει μεγάλο ρόλο στην απόφαση επιλογής ειδικά από τους κεντροευρωπαίους. Αντιλαμβανόμενοι αυτή την ανάγκη από το 2003 έχουμε προχωρήσει στην ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση του συστήματος αειφόρου ανάπτυξης κάτι το οποίο μας έχε βάλει σε μία πλεονεκτική θέση στην λίστα επιλογών των φιλοξενούμενων αφού το ξενοδοχείο έχει κερδίσει την εκτίμηση των φιλοξενουμένων του .

 1. Η Κύπρος θεωρείται μια χώρα ακριβή σε ότι αφορά τις οικονομικές δαπάνες ενόψει διακοπών. Γιατί κάποιος να προτιμήσει να έρθει στο νησί μας και να μην επιλέξει οικονομικές εξορμήσεις;

Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι η σχέση ποιότητας και  τιμής. Η Κύπρος χρειάζεται γύρο στα 3-4 εκατομμύρια τουρισμό σε μία περίοδο 12 μηνών. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μικροί σε σχέση με άλλους μεγάλους γειτονικούς προορισμούς. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φροντίσουμε η εμπειρία του φιλοξενούμενου να είναι αυθεντική, εξαιρετική και αξέχαστη. Όταν το καταφέρουμε αυτό τότε θα διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό και θα  αξιοποιήσουμε πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα εξανεμίζοντας τον μύθο του ακριβού προορισμού.  Η λέξη ακριβός έχει μία πολύ σχετική έννοια και βασίζεται στην υποκειμενική αντίληψη του φιλοξενουμένου με βάση τις προσδοκίες του και την  προσφερόμενη  εμπειρία.

Η διαφοροποίηση και η προσφορά αξέχαστων εμπειριών διακοπών θα έπρεπε να είναι ο στόχος μας και η απάντηση μας στην πιο πάνω δήλωση.

 

 1. Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε στους επισκέπτες σας; Τι έχετε προσθέσει σε σχέση με άλλα χρόνια και γιατί κάποιος να επιλέξει το ξενοδοχείο σας;

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται πάνω σε μία από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες της Κύπρου  με την υπέροχη φύση να το περιτριγυρίζει και την απρόσκοπτη  θέα προς την θάλασσα να το αγκαλιάζει, δίδοντας σου έτσι την ευκαιρία να αφεθείς και να απολαύσεις μια ξεχωριστεί διαμονή. Βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης,  σε ένα ήσυχο και ειδυλλιακό περιβάλλον αλλά μόνο 10 λεπτά περπάτημα από το κοσμοπολίτικο  κέντρο της Αγίας Νάπας.

Αποστολή μας είναι να καταγοητεύσουμε τους φιλοξενούμενους μας με εξατομικευμένη, φιλόξενη και ποιοτική εξυπηρέτηση, ενορχηστρωμένη από εμπνευσμένους και ενθουσιώδεις επαγγελματίες, που σκηνοθετούν αξέχαστες ολόχρονες εμπειρίες διακοπών.’

Σύνθημα μας

‘Εμπνευσμένοι να καταγοητεύουμε’

Το ξενοδοχείο έχει εκατό δωμάτια (τα εξήντα οκτώ βλέπουν τα καταγάλανα νερά της μεσογείου),  διαθέτει 4 εστιατόρια, 2 μπαρ, χώρους ευεξίας, γυμναστήριο, 2 γήπεδα τένις, κομμωτήριο,  2 πισίνες και ένα πανέμορφο κήπο με εξωτική βλάστηση και διάσπαρτες ξαπλώστρες .

Όλα αυτά, μαζί με το πολυβραβευμένο σέρβις που παρέχει η ομάδα του ξενοδοχείου και τον πολύ μεγάλο αριθμό επαναλαμβανομένων πελατών  είναι ο καλύτερος λόγος για να επισκεφτεί κάποιος το Άλιον.

 1. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και το όραμα σας για τον τουρισμό στην Κύπρο?

Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας μέσω της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων  αλλά και της κουλτούρας διακοπών με την συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού. Αναζητούμε φιλόξενους νέους με όρεξη, μόρφωση και όραμα για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενη ερώτηση πιστεύω ότι η Κύπρος πρέπει  να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, να διαφοροποιηθεί από τους γειτονικούς «φτηνούς» προορισμούς, να αναβαθμίσει τις υποδομές και να προσφέρει αξέχαστες αυθεντικές εμπειρίες διακοπών. Αυτό θα την ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα προσελκύσει τον φιλοξενούμενο τον οποίο όλοι ονειρευόμαστε.