Μαρία Κουρσάρη: (Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) Κακάο: Όλα τα οφέλη του στον οργανισμό μας

Μαρία Κουρσάρη: (Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) Κακάο: Όλα τα οφέλη του στον οργανισμό μας

   Της Μαρίας Κουρσάρη: Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Ο καιρός άλλαξε, και επειδή του έχετε μια ιδιαίτερη αδυναμία θα σας θήξω κάποιες ιδιότητες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε. Φυσικά η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται! Μιλάω για το άπαχο συστατικό των φασολιών του κακάο (cocoa liquor – finely ground cocoa beans) και αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), το οποίο προορίζεται για ροφήματα και στην ζαχαροπλαστική.

 

Image result for σκόνης κακάο
Μια κούπα κακάο με γάλα, χωρίς ζάχαρη, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό σας πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.
Προφυλάσσει τον οργανισμό από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και την γήρανση χάρη στα φλαβονοειδή (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση) που περιέχει.
Τα φλαβονοειδή του κακάο επίσης μειώνουν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Προστατεύει την καρδιά, αφού περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν αντιοξειδωτικά, αποτρέποντας την ανάπτυξη βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία.

Image result for σκόνης κακάο

Συμβάλλει στη δομή των μεμβρανών των κυττάρων λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει.
Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.
Επίσης το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει το κακάο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο σίδηρος που περιέχει είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Image result for σκόνης κακάο
Το κακάο συμβάλλει στο μεταβολισμό του σίδηρου, βοηθά στη σύνθεση της μελανίνης στο δέρμα, στην υγεία των μαλλιών και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, χάρη στον χαλκό που περιέχει.
Το νιτρικό οξείδιο που περιέχει το κακάο, επιδρά στα κύτταρα του σώματος, και τα κάνει να απορροφούν πιο εύκολα την γλυκόζη, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση του μεταβολισμού.
Η θεοβρωμίνη (μεταβολίτης της καφεΐνης), η οποία περιέχεται στο κακάο, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά δρώντας, ως ελαφρύ διουρητικό. Επιπλέον, διαθέτει αντιβηχική δράση.
Έχει υψηλά επίπεδα επικατεχίνης, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος.
Καταναλώνοντας κακάο εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση καθώς και σεροτονίνη, που έχει αντικαταθλιπτική δράση.
Η φαινυλαιθυλαμίνη που περιέχεται στο κακάο βελτιώνει την διάθεση και κάνει το άτομο πιο δραστήριο, ενώ δίνει ενέργεια στους μυς.
Το κακάο είναι ένα ισχυρό αντι-κατευναστικό και ως εκ τούτου ανακουφίζει το στρες.
Το κακάο είναι πολύ χρήσιμη τροφή των θηλαζουσών μητέρων, καθώς βοηθά στην αύξηση του μητρικού γάλακτος.
Σε μια ισορροπημένη διατροφή, το κακάο έχει τη δική του θέση.
Να προσέχετε την υγεία σας.
| ΚΟΥΡΣΑΡΗ |
| ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ | | CLINICAL DIETICIAN-NUTRITIONIST |