Μαρία Κουρσάρη (Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος): To Ρόδι στη ζωή μας

Μαρία Κουρσάρη (Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος): To Ρόδι στη ζωή μας

 Της Μαρίας Κουρσάρη (Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος)

Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο. Το κάλιο είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα μέταλλο του ενδοκυττάριου χώρου. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ρύθμισης του όγκου των ενδοκυττάριων υγρών καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας στα κύτταρα ενώ επηρεάζει και την σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.
Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό ροδιού, και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από την δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Image result for ροδι
Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού
Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες για ένα καρδιακό επεισόδιο. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Related image
Επίσης έχω να σας αναφέρω ότι το ταπεινό ρόδι φαίνεται να κρατά το μυστικό για την καταπολέμηση των υπερβακτηρίων όπως π.χ. το ΜRSΑ (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλίνη) που «σαρώνει» τα νοσοκομεία. Ειδικοί του Πανεπιστημίου δημιούργησαν μια λοσιόν από τη φλούδα του ροδιού, η οποία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις χάρη στις δραστικές χημικές ουσίες του φρούτου.Ο συνδυασμός της φλούδας του ροδιού με βιταμίνη C και μεταλλικά άλατα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού «όπλου» ενάντια σε ανθεκτικά βακτήρια.
Να προσέχετε την υγεία σας.

| ΚΟΥΡΣΑΡΗ |
| ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ | | CLINICAL DIETICIAN-NUTRITIONIST|