Ματέρα και Πλόβντιβ, πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019

Ματέρα και Πλόβντιβ, πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019

Οι πόλεις Ματέρα της νότιας Ιταλίας και Πλόβντιβ της Βουλγαρίας αναδείχθηκαν ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2019, χάρη στην πλούσια ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά.

Πλόβντιβ

Πρόκειται για την πρώτη πόλη της Βουλγαρίας που ανακηρύσσεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Γνωστή και ως Φιλιππούπολη, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας, στο κέντρο της κοιλάδας της Θράκης, και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με περίπου 345.000 κατοίκους.

Μετά την βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2018), η ανάδειξη του Πλόβντιβ ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019 συνιστά γεγονός μείζονος σημασίας για τη Βουλγαρία”, υπογραμμίζει ο Αντρέι Κοβάτσεβ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Βουλγαρία).

“Μαζί” είναι το σλόγκαν του Πλόβντιβ και περιλαμβάνει τέσσεριες θεματικές πλατφόρμες: “Συνενώνω”, για την ένταξη εθνοτικών και μειονοτικών ομάδων και τη σύμπραξη διαφορετικών γενεών και κοινωνικών ομάδων”; “Μεταμορφώνω”, για την αναθεώρηση και αναζωογόνηση ξεχασμένων αστικών εκτάσεων; “Αναζωογονώ”, για τη συντήρηση της ιστορικής κληρονομιάς και τη διευρημένη πρόσβαση στον πολιτισμό; “Χαλαρώνω”, για την προώθηση της αειφόρου διαβίωσης με αργούς ρυθμούς, της καλής, δίκαιης και καθαρής διατροφής (“Slow Food”) και της “αποανάπτυξης” (“degrowth”).

Η πόλη ετοιμάζει πάνω από 300 έργα και σχεδόν 500 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 70 τοποθεσίες μέσα στην πόλη. “Πάνω από δύο εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν το Πλόβντιβ μέσα στο 2019”, σημειώνει ο ευρωβουλευτής.

Ματέρα

Η πόλη 60.000 κατοίκων βρίσκεται στη νότια Ιταλία και διακρίνεται για τα σπίτια σπήλαια της προστατευόμενης από την UNESCO περιοχής Σάσι.

“Η μοναδική αυτή τοποθεσία δίνει στην πόλη την ευκαιρία να δείξει τον φυσικό και ιστορικό της πλούτο στους επισκέπτες της”, τονίζει ο ευρωβουλευτής Πιερνίκολα Πεντισίνι (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία). “Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ομορφιά των σπιτιών που λαξεύτηκαν μέσα σε βράχους, τις υπόγειες εκκλησίες, τον καθεδρικό του 13ου αιώνα και το απίστευτο τοπίο που περιβάλλει την πόλη”.

Το σλόγκαν της Ματέρα 2019 είναι “Ανοίξτε το Μέλλον” και αποτελείται από πέντε βασικά θέματα: “Αρχαίο Μέλλον”, “Συνέχεια και Διαταραχές”, “Αντανακλάσεις και Συνδέσεις”, “Ουτοπίες και Δυστοπίες” και “Ρίζες και Διαδρομές”. Περιλαμβάνει δυο εμβληματικά έργα: το έργο “Ι-ΔΕΑ”, που αφορά την έρευνα και αναπαράσταση της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και ανθρωπολογικής ιστορίας της περιοχής και την “Ανοιχτή Σχολή Σχεδίου”, ένα εργαστήριο σχεδίου, πειραματισμού και διεπιστημονικής καινοτομίας.