Μηνύματα για συμμαχίες από την τριμερή με αποδέκτη την Τουρκία

Μηνύματα για συμμαχίες από την τριμερή με αποδέκτη την Τουρκία

Σημαντικά μηνύματα έστειλαν κατά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου από την Κρήτη τόσο για τα ενεργειακά όσο και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Μηνύματα τα οποία έχουν ως κύριο αποδέκτη την Τουρκία.

Οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι μείζονος σημασίας καθώς επηρεάζονται όλοι και «η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων».

 

Η τριμερής συνάντηση οδήγησε τους Νίκο Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να καλέσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών να διευρύνουν τις διαβουλεύσεις με τη δημιουργία νέων σχηματισμών, με την πρώτη προσπάθεια να στρέφεται προς τη Γαλλία.

Παρόλα αυτά η τριμερής συνάντηση δεν θα αλλάξει μορφή και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο καθώς αποφασίστηκε η δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας για τον καλύτερο συντονισμό και η οποία θα εδρεύει στη Λευκωσία. Από την άλλη θα συσταθεί άτυπο ενεργειακό φόρουμ στην Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής περιλαμβανομένου του Ισραήλ.

Το Κυπριακό δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σύνοδο, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη Νέα Υόρκη.