Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης  πρόγραμμα RescEU: Δίχτυ προστασίας για κάθε κράτος- μέλος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης  πρόγραμμα RescEU: Δίχτυ προστασίας για κάθε κράτος- μέλος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κύριος Χρήστος Στυλιανίδης πρόγραμμα  RescEU: Δίχτυ προστασίας για κάθε κράτος- μέλος.

 

Στο Στρασβούργο, στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου 11-14/2/19, η κυπριακή αποστολή ανάμεσα τους το Ράδιο 99fm και το www.eprovoli.com  ,είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε προσωπικά με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κύριο Στυλιανίδη και να μας σχολιάσει εκτεταμένα, το καινούργιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που παρουσίασε στην ολομέλεια και έγινε δεκτό με μεγάλη εντυπωσιακή πλειοψηφία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων κύριος Χρήστος Στυλιανίδης παρουσίασε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Tο πρόγραμμα RescEU είναι ο πιο σημαντικός  ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αφού αφορά «το σύνολο της Ευρώπης». Μετά από πολύμηνη σκληρή δουλειά με καθ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμοδίους υπουργούς και φορείς  σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατάφερε να συντονίσει και εξασφαλίσει την γενική συμφωνία όλων των χωρών κρατών μελών της ΕΕ για την υλοποίηση του προγράμματος.

Image result for χρηστος στυλιανιδης

Μέσα από το RescEU  αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας, με την δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης. Το RescEU θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους- μέλους. Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, όπως οι  φονικές πυρκαγιές  στην Αττική η οι πυρκαγιές στην Σουηδία, Ισπανία , σεισμοί στην Ιταλία και αλλού ,επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν ,χρειάζεται η άμεση υποστήριξη της Ευρώπης.

Το RescEU αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη να εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών όπως τα αεροπορικά μέσα ,τα πυροσβεστικά μέσα, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες , φυσικές καταστροφές και προβλήματα ετοιμότητας. Όταν ένα κράτος ζητήσει  ευρωπαϊκή βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία.

Image result for χρηστος στυλιανιδης RescUE
Αξιόλογη αναφορά στο έργο του μεταξύ άλλων, γίνεται στην δράση του σαν συντονιστής της ΕΕ για την Αντιμετώπιση του ιού Έμπολα. Ο κος  Χρήστος  Στυλιανίδης ήταν η βοήθεια σε ανθρώπους που έπασχαν από τον ιό  του Έμπολα πράττοντας με αποφασιστικότητα, άμεσα και με συντονισμένο τρόπο, για να σωθούν ζωές και να αναστραφεί η κατάσταση στη μάχη κατά του ιού. Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κινητοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, για την καταπολέμηση της επιδημίας και έχουν στείλει ιατρική βοήθεια και ανθρωπιστικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες και έχουν αναπτύξει κινητά εργαστήρια.

Eπίσης στην ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 348 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».Επίσης ανάμεσα στα έργα που ανέδειξε ο κος Στυλιανίδης  βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης / European Solidarity Corps». Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» αποτελεί τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας 18 – 30 να προσφέρουν εθελοντικά ή να εργαστούν στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα απευθύνεται και σε οργανωμένα σύνολα νέων που επιθυμούν να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια εθελοντισμού, αλληλεγγύης ή πρακτικής άσκησης.

Radio 99FM, www.eprovoli.com