Ο Κύπριος ορειβάτης που χάθηκε στη ζούγκλα της Μαλαισίας διηγείται

Ο Κύπριος ορειβάτης που χάθηκε στη ζούγκλα της Μαλαισίας διηγείται

Έζησε τον απόλυτο τρόμο..

Η ορειβασία του 22χρονου Κύπριου Μαρκέλου Γαβριήλ στο όρος Santubong στην μακρινή Μαλαισία κατέληξε σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Ο ίδιος περιγράφει , την στιγμή που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, το “λάθος τόξο” που ακολούθησε που έγινε η αφορμή για την μεγάλη του περιπέτεια αλλά και τις αγωνιώδεις στιγμές που έζησε στην επικίνδυνη ζούγκλα μέχρι να φτάσουν κοντά του οι διασώστες της πολιτικής άμυνας. Ένα θρίλερ που κράτησε περίπου οκτώ ώρες.

“Έφυγα από το ξενώνα κατά τις 8 το πρωί και έφτασα στο βουνό κατά τις 9:30. Ο οδηγός που με μετέφερε δεν μπορούσε να βρει την είσοδο, αν και ντόπιος δεν ήξερε. Σιγά σιγά την βρήκαμε και έκανα την εγγραφή μου. Τότε ξεκίνησα την ανάβασή μου. ΄Ήταν δύσκολο γιατί το βουνό έχει πολύ ύψος. Κατά τις 11:40 έφτασα στην κορυφή που παρόλο που λένε ότι χρειάζεσαι έξι ώρα να ανέβεις και να κατέβεις.  Έφτασα στο σημείο “15” του βουνού και έμεινα λίγο εκεί για να ξεκουραστώ. Είχε ένα τόξο και λάθος που δεν ρώτησα όταν έκανα την εγγραφή, το ακολούθησα. Είχε ένα βράχο με ένα σχοινί, και λέω για να υπάρχει πρέπει να κατέβω από εκεί και πρέπει να το ακολουθήσω. Ήταν επικίνδυνο και παρ΄ολίγο να σκοτωθώ και μάλιστα έχασα και το νερό που είχα μαζί μου, κατάφερα όμως και κατέβηκα. Υπήρχε πυκνή συννεφιά, γιατί μιλάμε για ζούγκλα. Όταν κατέβηκα από το σχοινί συνέχισαν να βαδίζω μπροστά και πύκνωνε η ζούγκλα, δεν υπήρχε χώμα αλλά ένα είδος πλαγκτόν”.

Κινδύνευσε η ζωή μου

Ακολούθησαν στιγμές τρόμου.  Όσο περνούσε η ώρα το τοπίο φαινόταν όλο και πιο τρομακτικό. Όπως ο ίδιος περιγράφει , αισθάνθηκε φόβο όταν διαπίστωσε πως έχασε το δρόμο για την επιστροφή.

“Ήταν επικίνδυνα, μιλάμε για ζούγκλα με φίδια. Μετά άρχισε η βροχή και για μια ώρα προσπαθούσα να βρω τον δρόμο πίσω και δεν τα κατάφερνα λόγω μειωμένης ορατότητας, έβρεχε έντονα, πανικοβλήθηκα. Το αποκορύφωμα ήταν όταν είχε κεραυνούς. Όταν άκουσα ένα κεραυνό, αρκετά κοντά μου πανικοβλήθηκα και είπα κινδυνεύει η ζωή μου και πως πρέπει να κάνω κάτι για να φύγω από εκεί”.

Πήρε τότε την απόφαση να ενημερώσει κάποιον.

«Έπαιρνα τηλέφωνα, δεν είχε σήμα. Μετά από αρκετή ώρα, κατάφερα να επικοινωνήσω με τον πατέρα μου στην Κύπρο και του είπα αυτό συμβαίνει. Κατάφερε ο πατέρας μου να επικοινωνήσει με το hostel και του είπαν ότι έπρεπε να μιλήσω εγώ μαζί τους. Προσπάθησαν δεν είχε πάλι καλό σήμα, ειδοποίησαν στο πάρκο ότι χάθηκε κάποιος στην κορυφή και κινητοποιήθηκε η Πολιτική Άμυνα».

Χρειάστηκε ωστόσο να παραμείνει στη μέση του πουθενά για οκτώ ώρες μέχρι να εντοπίσουν τα ίχνη του οι διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

«Φώναζα κάθε 15 λεπτά για να με ακούσουν. Την ίδια ώρα προσπαθούσα να παίρνω τηλέφωνα. Μετά από μια ώρα κατάφεραν να με βρουν. Εγώ όμως ήμουν  παγιδευμένος, εκεί έμοιαζε με φαράγγι. Κατέβηκε ένας κάτω με βοήθησε να βγω με σχοινί. Ήταν περισσότερα από 10 άτομα οι διασώστες».

“Με εντόπισαν εξαντλημένο”..

Ο εντοπισμός του όμως δεν σήμανε το τέλος, όπως λέει. Οι διασώστες τον βρήκαν εξαντλημένο και αφυδατωμένο.

«Ένιωθα καλύτερα όταν με βρήκαν αλλά δεν ήταν το τέλος γιατί έπρεπε να κατεβούμε κάτω και ήταν για όλους επικίνδυνο, σε μια ζούγκλα με φίδια και όσο νύχτωνε επικρατούσε ομίχλη και φοβόμουν. Με βρήκαν εξαντλημένο και αφυδατωμένο. Πήρε περίπου ένα τρίωρο η επιστροφή. Μου έφεραν νερό και φαγητό και με ασθενοφόρο με πήραν σε νοσοκομείο για εξετάσεις”.

Φαίνεται πως ο 22χρονος Μαρκέλος Γαβριήλ από τη Λεμεσό, είναι ένας νέος που ζει στο έπακρον. Άλλωστε όπως δηλώνει  δεν είναι η πρώτη φορά που η ορειβασία του κατέληξε σε περιπέτεια.

«Είχα ξαναχαθεί στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία, απλά αυτό έγινε viral γιατί χρειάστηκε η επέμβαση της Πολιτικής Άμυνας».

Το πρώτο του μεγάλο ταξίδι του άρχισε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018 με πρώτο σταθμό τις Φιλιππίνες όπου εθελοντικά δίδαξε ως δάσκαλος σε σχολείο.

Δυο μήνες αργότερα, ταξίδεψε στην Ινδονησία και παρέμεινε εκεί για ένα μήνα. Επόμενο ταξίδι του ήταν το Βιετνάμ όπου διέμεινε για περισσότερο από 4 μήνες.