Ο Τάκης Χατζηγεωργίου στο VOCAL EUROPE για τα ευρωτουρκικά

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου στο  VOCAL EUROPE για τα ευρωτουρκικά

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ήταν ομιλητής σήμερα σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης VOCAL EUROPE με θέμα την Τουρκία που έγινε στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση εστίασε στις ευρωτουρκικές σχέσεις  ενόψει των τουρκικών εκλογών της 31 Μαρτίου, των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου καθώς και της επικείμενης ψήφισης της Έκθεσης Προόδου για την χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Στην συζήτηση μαζί με τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ ήταν επίσης οι ακαδημαϊκοί Cengiz Aktar (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Steven Blockmans (Center for European Policy Studies), η Sarah Lambert της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης καθώς και ο ευρωβουλευτής Geoffrey Van Orden.

 

Στην παρέμβαση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων αφορά την αντίληψη και διαχείριση του μεγέθους της Τουρκίας. Πρωτίστως από την ίδια και δευτερευόντως από μερικά κράτη -μέλη. Που μέχρι πρότινος κρύβονταν πίσω από το κυπριακό μη φανερώνοντας τις πραγματικές τους ενστάσεις. Τόνισε επίσης ότι «η τρέχουσα τάση (τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή) για αντικατάσταση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης δεν επιλύει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν. Αντιθέτως δίδει λευκή επιταγή στην Τουρκία για αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών της σχέσεων  με την ΕΕ . Πράγμα που ισοδυναμεί με ‘ένταξη’ χωρίς υποχρεώσεις».

 

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου συμμετείχε στην συζήτηση υπό την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου τη Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας καθώς και ως σκιώδους εισηγητή για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία.

 

Η VOCAL EUROPE είναι μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα  εστιάζονται στην Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Ιράν και την Ρωσία.