Οδηγός για το ΠΑΡΙΣΙ

Οδηγός για το ΠΑΡΙΣΙ

thCAFY660J

Πότε να πάτε.   Κλίμα

Ιούλιος:  Η θερμοκασία κυμαίνεται από 15 με 25 βαθμούς με πολύ υγρασία. Πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας ένα καλοκαιρινό μπουφανάκι, το βράδυ έχει αρκετή ψύχρα και θα σας χρειαστεί.

Πώς να φτάσετε.   Χάρτης

Στο Παρίσι πάμε με το τρένο Eurostar από το Λονδίνο. Από το κέντρο του Λονδίνου σε 3 τρεις ώρες φθάνουμε στο κέντρο του Παρισιού!!!. Με αεροπλάνο θα προσγειωθείτε στο Charles de Gaule διεθνές αεροδρόμιο. Ο συντομότερος τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο του Παρισιού είναι να χρησιμοποιήσετε τον προαστιακό ( peripheric αποκαλείται στην Γαλλία ). Το δρομολόγιο εκτελείται κάθε 15 λεπτά, διαρκεί 40 λεπτά και κοστίζει 8,5 ευρώ. Μην δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ταξί, θα πληρώσετε πάνω από 50 ευρώ και θα αργήσετε πολύ να φτάσετε στον προορισμό σας ( έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα ). Τέλος υπάρχει και το παλιό διεθνές αεροδρόμιο του Orly το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο από την Air-France.

Ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να μετακινηθείτε είναι το μετρό και ο προαστιακός. Το μετρό έχει 16 γραμμές και λειτουργεί από τις 5 το πρωί μέχρι τις 1 και μισή το βράδυ. Ο προαστιακός έχει 5 γραμμές και εξυπηρετεί για αξιοθέατα στα προάστια του Παρισιού όπως η Βερσαλλίες. Το εισιτήριο κόστιζε 1.5 ευρώ και είχε ισχύ για απεριόριστες διαδρομές μέσα σε 1 ώρα. Καλύτερα πάντως να αγοράσετε εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών για μια μέρα.

Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται λίγη προσοχή, υπάρχουν διάφοροι τύποι ολοήμερων εισιτηρίων ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες θα κινηθείτε. Μοναδικό μειονέκτημα ότι είναι αρκετά βρώμικο, απόρροια της παλαιότητας του και του μεγάλου πλήθος των επιβατών που το χρησιμοποιούν καθημερινά. Αν σκέφτεστε να νοικιάσετε αμάξι να είστε προετοιμασμένοι για μποτιλιαρίσματα και για δυσκολίες στο παρκάρισμα.

Αν βγείτε το Σάββατο και το ξενυχτήσετε λίγο, θα δυσκολευτείτε με τα ταξί γιατί είναι δυσεύρετα και θα περιμένετε στην πιάτσα παραπάνω από μιάμιση ώρα για να βρείτε ταξί.

Όσο για συνάλλαγμα;

Χρησιμοποιήστε τα ευρώ σας αφού η Γαλλία ανήκει στη ζώνη του ευρώ. Οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες χωρίς όμως μεγάλη διαφορά από την Κύπρο.