Παιδεία: Συνάντηση ΠτΔ – Χαμπιαούρη – Καθορίζονται τα επόμενα βήματα

Παιδεία: Συνάντηση ΠτΔ - Χαμπιαούρη - Καθορίζονται τα επόμενα βήματα

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την κρίση στον τομέα της Παιδείας και το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στον διάλογο μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου. 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Παιδείας, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες απουσίαζαν στο εξωτερικό αναμένεται ότι απόψε ή την Κυριακή θα συναντηθούν προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ύστερα από την απόφαση των εκπαιδευτικών να ενεργοποιήσουν τα μέτρα που είχαν αποφασίσει τον περασμένο Ιούλιο δηλώνοντας δυσαρεστημένοι από το περιεχόμενο της επιστολής του Κώστα Χαμπιαούρη προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

 

Στο παρόν στάδιο, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις. Άλλωστε από κυβερνητικής πλευράς έχει τονιστεί αρκετές φορές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για σοβαρές τροποποιήσεις στα μέτρα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο εξαιτίας και του πολύ λίγου χρόνου που απομένει μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Βεβαίως, εδώ και αρκετές ημέρες, πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν και από τις δύο πλευρές φέρουν τον υπουργό Παιδείας να ετοιμάζει πρόταση που θα προνοεί την επαναφορά μέρους των απαλλαγών που έχουν αφαιρεθεί από τους συνδικαλιστές και την εφαρμογή και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών οργανώσεων μοντέλου παρόμοιου με εκείνου με το οποίο λειτουργεί η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων. Το σενάριο αυτό, όμως, επίσημα δεν επιβεβαιώνεται ενώ και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων έχουν ήδη δηλώσει ότι μια τέτοια ενέργεια από την Κυβέρνηση δεν θα ήταν αρκετή για να πείσει τους εκπαιδευτικούς να αναστείλουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει.

Επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το σενάριο που φέρει τον υπουργό Παιδείας να εκθέτει λεπτομερώς τις θέσεις της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψη την οποία ενδεχομένως να δώσει στις αρχές της εβδομάδας.

Με αυτά τα δεδομένα το σκηνικό στην Παιδεία παραμένει θολό. Ωστόσο, με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο σήμερα, ενδεχομένως να τεθούν προς συζήτηση νέα σενάρια που στόχο θα έχουν την επαναφορά των εκπαιδευτικών στο τραπέζι του διαλόγου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο εξωτερικό ενημερωνόταν καθημερινά από τον υπουργό Παιδείας για τις εξελίξεις ενώ, όπως πληροφορούμαστε ήταν γνώστης του περιεχομένου της επιστολής του Κώστα Χαμπιαούρη η οποία από πλευράς των εκπαιδευτικών οργανώσεων έχει χαρακτηριστεί ως «προκλητικά απαράδεκτη».

Από πλευράς των εκπαιδευτικών Οργανώσεων δεν υπήρξαν χθες επί της ουσίας επίσημες τοποθετήσεις και όπως πληροφορούμαστε σημαντικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η Κυβέρνηση επανέλθει με νέες προτάσεις.

Παρέμβαση από την Παιδοβουλή

Να πρυτανεύσει η σύνεση και η συναίνεση και να δοθεί τέρμα στην γενική απαξίωση, ταραχή και αναστάτωση  στο χώρο της παιδείας καλεί η Κυπριακή Παιδοβουλή. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι όλοι έχουμε ανάγκη να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με το κράτος, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, υποστηρίζοντας το συμφέρον της Εκπαίδευσης και των παιδιών.

«Θεωρούμε πως έχει προκληθεί άλλο ένα πλήγμα στο ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα της Εκπαίδευσης του τόπου. Σε αυτή την αντιπαράθεση, θύματα θα είμαστε πρωτίστως εμείς οι μαθητές, εμείς τα παιδιά. Δεν είχαμε παρέμβει από την αρχή της κρίσης, όμως, θεωρούμε πως στη διαβούλευση θα έπρεπε να έχουν ρόλο και λόγο και οι μαθητές, εφόσον τα μέτρα που συζητούνται άπτονται της εκπαιδευτικής πολιτικής και είναι το δικό μας μέλλον που διακυβεύεται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα παιδιά καλούν το υπουργείο Παιδείας, τους Εκπαιδευτικούς και τους Οργανωμένους Γονείς «να σταματήσουν να λογομαχούν και όλοι μαζί, με γνώμονα και οδηγό την αγάπη προς τους μαθητές, να διαφυλάξουμε τον θεσμό της Εκπαίδευσης που αποτελεί επένδυση στο μέλλον, βρίσκοντας άμεσα τη χρυσή τομή».