“Salamis Filoxenia” – Ένα φιλόξενο και πολυτελές Kυπριακό κρουαζιερόπλοιο

"Salamis Filoxenia" - Ένα φιλόξενο και πολυτελές Kυπριακό κρουαζιερόπλοιο

Ένας φιλόξενος χώρος, μία υπέροχη αισθητική και ένα κλίμα ζεστασιάς μεταξύ του προσωπικού και των επισκεπτών, ήταν όλα όσα αντικρίσαμε, με το πρώτο μας βήμα στο κρουαζιερόπλοιο  Salamis Filoxenia.  Είχαμε ακούσει διάφορα θετικά σχόλια γι’ aυτό το πλοίο όμως, άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις!  Θέλοντας να γνωρίσουμε προσωπικά τον καπετάνιο και τον ύπαρχο του πλοίου, ζητήσαμε δύο συνεντεύξεις για να μάθουμε για την ενδιαφέρουσα ζωή τους στη θάλασσα αλλά και για το κρουαζιερόπλοιο SALAMIS FILOXENIA που πλέον αποτελεί στέγη τους.

Πλοίο με ιστορικό όνομα, πλοίο Κυπριακό που μας κάνει περήφανους για την ναυτιλία μας, με ικανοποιητική ταχύτητα, χωρητικότητα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με την μοναδική Κυπριακή φιλοξενία. Από μια εταιρία με ανθρώπους όλο μεράκι, από τον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο, τους Καπετάνιους, και όλο το προσωπικό του πλοίου, που μοναδικό σκοπό τους έχουν να περάσετε μαγευτικές, υπέροχες διακοπές με ασφάλεια.

Πλησιάσαμε τον κ. Γιάννη Παναγιωτάκη, ύπαρχο στο κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia  θέλοντας να ακούσουμε λίγα λόγια για τις εμπειρίες του στη θάλασσα. Μας υποδέχτηκε με χαρά και ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας. 

 

 

 

κ. Παναγιωτάκη, σας καλωσορίζουμε σ’ αυτήν την συνέντευξη και θέλω να σας ρωτήσω για τη ζωή σας όλα αυτά τα  χρόνια;

Μονολεκτικά θα μπορούσα να πω για την ζωή μου πως γεννήθηκα σε νησί και μεγάλωσα με βάρκες μέσα στη θάλασσα.

Σε ποιο νησί έχετε γεννηθεί;

Στην ιστορική Σαλαμίνα στον Αργοσαρωνικό.

Και πως βρεθήκατε στο κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia;

Ήρθα πριν 19 χρόνια και απο τότε έγινε το σπίτι μου και η οικογένεια μου μέχρι σήμερα. Ο πατέρας μου ήτανε καραβομαραγκός  δηλαδή έφτιαχνε καΐκια και πάντοτε στο σπίτι μας έφτιαχνε βάρκες, οπότε είμαι ζυμωμένος με το στοιχείο της θάλασσας.

Η απόφαση σας δηλαδή να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα  προήλθε μέσα από την οικογένεια και από την πατρική φιγούρα. Έχουμε ιδρύσει και σχολές στην Κύπρο καθώς υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των Ναυτικών Επαγγελμάτων. Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα;

Ο καθένας να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει, αυτό που θέλει, όχι επειδή οι συνθήκες ή οι γονείς θα ήθελαν. Αν την αγαπάει την θάλασσα θα μπορέσει να την υπηρετήσει σωστά και να είναι κι αυτός ευχαριστημένος από αυτήν, αλλιώς να διαλέξει κάτι άλλο.

Έρχεστε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και κρατάτε στα χέρια σας τη ζωή χιλιάδων ατόμων, παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλές χαρές. Μοιραστείτε μερικές εμπειρίες μαζί μας.

Στο δικό μας επάγγελμα το λάθος απαγορεύετε. Το λάθος σημαίνει ψυχές. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται  την θάλασσα, εμείς όμως την σεβόμαστε. Την θάλασσα δεν μπορείς να την αντιστρατευτείς  γιατί θα σε τιμωρήσει. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται  και το παραμικρό κούνημα. Χαρά μας είναι, να βλέπουμε την ικανοποίηση των επιβατών. Μάλιστα ένα παράδειγμα στα 19 χρόνια εμπειρίας μου στο Salamis Filoxenia βλέπω κάποια άτομα να μας τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο, όπως συγκεκριμένα μια κυρία που παλιότερα συνοδευόταν από τους γονείς της, τώρα έρχεται  με τα δικά της παιδιά!  Ένα πολύ σημαντικό περιστατικό που έγινε και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας αν και μπορεί να το θυμάστε, είναι η διάσωση 345 ατόμων το 2014  όταν επιστρέφαμε από 7ήμερη κρουαζιέρα. Μας επέστρεψαν πίσω για να σώσουμε αυτά τα άτομα εκ των οποίων τα 52 ήταν παιδιά. Ήτανε μία πολύ δύσκολη αποστολή όμως καταφέραμε να μην έχουμε ούτε και ένα τραυματία.

Επίσης το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia είναι το μόνο κρουαζιερόπλοιο που κινείται με Κυπριακή Σημαία και αυτό το γεγονός μας καθιστά περήφανους.

Image result for salamis filoxenia

Τι κάνει το “Salamis Filoxenia”να ξεχωρίζει;

Η αγάπη, η φροντίδα, η καθαριότητα, το καλό φαγητό και η συμπεριφορά των ατόμων που απαρτίζουν αυτό το πλοίο. Εδώ υπάρχει μια ζεστασιά, κάτι που σπανίζει και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο κόσμος μας έχει ψηλά στις προτιμήσεις του γι’ αυτό έρχεται και ξανά έρχεται. Ένα ζευγάρι πριν από λίγο μου είπε « χαιρόμαστε που σε βλέπουμε εδώ γιατί νιώθουμε ασφάλεια» αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης κάνει πάρα πολλές φιλανθρωπικές κρουαζιέρες και πράξεις αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας.

Image result for salamis filoxenia

Ποιους προορισμούς συστήνετε ανεπιφύλακτα;

Το κάθε νησί έχει την δική του ιδιαιτερότητα και είναι όλα εξίσου ωραία. Εγγυούμαι πως εδώ στο πλοίο θα είναι σαν στο σπίτι τους. Η φιλοξενία μας πάνω από όλα είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά. Κάθε μέρα θέλουμε να γίνεται και περισσότερο καλό, ο δικός μας κανόνας είναι ότι «το καλό έχει εχθρό το καλύτερο».

Image result for salamis filoxenia

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι σας έχει διδάξει η θάλασσα όλα αυτά τα χρόνια που πλοιαρχείτε στο “Salamis Filoxenia”;

Μου επιβεβαίωσε αυτά όλα που μου λέγανε οι γονείς μου, αγάπη προς τον συνάνθρωπο , καλοσύνη, υπομονή.

Αφού ολοκληρώσαμε την συνέντευξη που ως επί  το πλείστο ήταν μια συζήτηση και μια αναπόληση του παρελθόντος του μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, εντοπίσαμε και τον καπετάνιο του πλοίου τον κ. Καβαλιεράτο ο οποίος μας είπε και αυτός τις δικές του εμπειρίες.

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ SALAMIS FILOXENIA – ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ

Μιλήστε μας λίγο για εσάς και για το πως βρεθήκατε στο τιμόνι του κρουαζιερόπλοιου «Salamis Filoxenia»

Η ευχαρίστησή μας είναι να δεχόμαστε κόσμο εξ ού και το όνομα του κρουαζιερόπλοιου είναι «φιλοξενία». Είμαστε υποχρεωμένοι να υποδεχόμαστε και να φιλοξενούμε τον κόσμο όσο το δυνατόν καλύτερα. Εγώ  από μικρή ηλικία, από τριών ετών είμαι μαζί με τον πατέρα μου στη θάλασσα γιατί είχε ένα καΐκι. Από τριών ετών λοιπόν είμαι στη θάλασσα και το μόνο επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω ήταν τα ναυτιλιακά. Ταξίδεψα από τα 18 μέχρι τα 28 μου σε 6 ποντοπόρα πλοία από όλο τον κόσμο. Στα 28 μου όταν πήρα το δίπλωμα του υποπλοιάρχου μπήκα στην ακτοπλοΐα. Ένα διάστημα αποφάσισα να τα παρατήσω όλα και να βγω στη στεριά, όμως μετά από ενα τηλεφώνημα της εταιρείας Salamis που αναζητούσε καπετάνιο για το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, αποδέχτηκα την πρόσκληση και πήγα. Από ότι βλέπετε έμεινα και μακάρι να είμαι και του χρόνου εδώ!

Είναι το μοναδικό  κυπριακό πλοίο που έχει την κυπριακή σημαία και εσείς είστε ο καπετάνιος αυτού του πλοίου, τι θα μπορούσατε να κάνετε για να κερδίσετε περισσότερο το κόσμο που σας εμπιστεύεται;

Θα μπορούσε η Κύπρος να κάνει και περισσότερα πράγματα όμως λόγο οικονομικής κρίσης και στη Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε όλο ένα και πιο πολλούς προορισμούς. Προσθέσαμε την Αλεξανδρούπολη, την Ιθάκη  που είναι υπέροχοι προορισμοί και κάθε χρόνο θα προσθέτουμε και άλλους που αξίζει κάποιος να τους επισκεφθεί.

Το επάγγελμα του ναυτικού σαφώς και έχει πολλές χαρές αλλά αντιμετωπίζει και πολλές δυσκολίες. Ποιο είναι το δίδαγμα που αποκομίσατε όλα αυτά τα χρόνια από τη θάλασσα;

Επειδή μεγάλωσα μέσα στη θάλασσα και το σόι μου όλο είναι ναυτικοί, έχω ναυτική παιδεία. Η θάλασσα θέλει να την μάθεις καλά, αλλά πάνω από όλα να την σέβεσαι. Αυτοί που καβάλησαν το καλάμι σε όλες τις περιπτώσεις έπαθαν ατύχημα, και ο πιο σπουδαίος καπετάνιος αν δεν την σεβαστεί μπορεί να κάνει λάθος.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα οικογενειάρχη να ζει στη θάλασσα;

Πολύ εύκολα,  είναι η δουλειά μου, είναι μια ρουτίνα πλέον. Μου αρέσει να ζω μόνος. Είναι τρόπος ζωής!

Τι θα θέλατε να συμβουλεύατε τους νέους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού;

Είναι το καλύτερο επάγγελμα εάν δεν είσαι εξαρτημένος από οικογενειακές δεσμεύσεις. Πρέπει να είσαι ανεξάρτητος και δυνατός χαρακτήρας για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το επάγγελμα. Και πρέπει πάνω από όλα να αγαπάς τη θάλασσα, την αίσθηση της απεραντοσύνης και αυτό που κάνεις.

Σε τι ξεχωρίζει το Salamis Filoxenia από άλλα κρουαζιερόπλοια; Είμαστε οικείοι με τον κόσμο, φιλόξενοι, ότι ώρα  μας χρειαστούνε είμαστε εκεί,  εδώ έχουμε καλό προσωπικό που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Υπάρχει ζεστό  κλίμα ενώ αλλού που έχει πάρα πολύ κόσμο π.χ. κρουαζερόπλοια με 2,000-3,000 χιλιάδες κόσμο,  όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, ενώ εδώ μαζί μας υπάρχει πιο φιλική προσέγγιση.

 

Image result for salamis filoxenia