Σε τσιμπούν τα κουνούπια περισσότερο από άλλους; Η επιστήμη ξέρει τι φταίει

Σε τσιμπούν τα κουνούπια περισσότερο από άλλους; Η επιστήμη ξέρει τι φταίει

Ανήκεις στην κατηγορία των άτυχων που είναι πλέον συνηθισμένοι να αποτελούν.. ιδανικό γεύμα για τα κουνούπια; Αισθάνεσαι πως τα ενοχλητικά ιπτάμενα προτιμούν το δικό σου αίμα περισσότερο από άλλων;

Πιθανότατα έχεις δίκιο, καθώς τα κουνούπια έχουν την τάση να είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικά και να έλκονται περισσότερο από πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η επιστήμη.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Rockefeller της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την καθηγήτρια Leslie Vosshall, το ποιος θα αποτελέσει το πιο «θελκτικό» θύμα των κουνουπιών εξαρτάται από μερικούς πολύ συγκεκριμένους παράγοντες.

«Προσελκύουμε τα κουνούπια μέσω πολλαπλών αισθητηριακών απολήξεων, όπως της οσμής που αναδίδει το σώμα από το γαλακτικό οξύ, τη ζέστη και το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή μας. Τα κουνούπια μπορούν να καταλάβουν τις διαφορές που τους κάνουν να διαλέξουν ποιον άνθρωπο ή ζώο θα στοχοποιήσουν για να τραφούν», λέει η Vosshall, ξεκαθαρίζοντας πως τα κουνούπια οσμίζονται το αίμα που τους αρέσει πριν καν μας πλησιάσουν.

Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο καθηγητής της Ιατρικής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Jonathan Day, το 20% του συνολικού πληθυσμού παραπονιέται πως δέχεται περισσότερα τσιμπήματα από τον μέσο όρο.

Ποιοι είναι εκείνοι, όμως, που κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν περίσσιο ενδιαφέρον από τα συγκεκριμένα έντομα;

Πρόκειται για εκείνους που παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, όπως λόγου χάρη οι έγκυες αλλά και εκείνοι που έχουν πιει αλκοόλ. Βάσει ερευνών που δημοσιεύτηκαν στα «Journal of Medical Entomology» και «Scientific Reports», η ομάδα αίματος 0 είναι η αγαπημένη των κουνουπιών, ενώ τα ίδια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ζεστά, αφυδατωμένα δέρματα. 

Σα να λέμε, δηλαδή, ότι η λέξει «γλυκοαίματος» έχει βάση!

Σημαντικό ρόλο στον αν θα αποτελέσουμε γλυκό πειρασμό για εκείνα, παίζουν και τα χρώματα που επιλέγουμε στα ρούχα μας, με τα κουνούπια να έλκονται από το κόκκινο, το μαύρο και το μπλε, καθώς με αυτά είναι ευκολότερο να διακρίνουν τη σιλουέτα μας.

Αν βρίσκεσαι ανάμεσα σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τα τσιμπήματα δεν έχεις παρά να αποφύγεις τα συγκεκριμένα χρώματα, το αλκοόλ και να προτιμήσεις το τσάι, επιστρατεύοντας το άρωμα των αιθέρων ελαίων, του δυόσμου, του θυμαριού και της σιτρονέλας…