Συνέντευξη ευρωβουλευτή Κύπρου Κώστα Μαυρίδη 13-2-19 Στρασβούργο ΡΑΔΙΟ 99FM www.eprovoli.com

Συνέντευξη ευρωβουλευτή Κύπρου Κώστα Μαυρίδη 13-2-19 Στρασβούργο  ΡΑΔΙΟ 99FM www.eprovoli.com

Συνέντευξη ευρωβουλευτή Κύπρου Κώστα Μαυρίδη 13-2-19 Στρασβούργο

ΡΑΔΙΟ 99FM www.eprovoli.com

100 μέρες για τις ευρωεκλογές και πως βλέπετε την νέα εποχή μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και πόσο σημαντικές είναι αυτές για τους λαούς τις Ευρώπης;

-Θα σας πάρω λίγο πίσω πριν 4,5 χρόνια όταν ήρθα εδώ είχα μια εσφαλμένη εντύπωση ότι εδώ στην ΕΕ επικρατεί μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που ονομάζεται  «γαλλογερμανικός άξονας» δυστυχώς ως μέλος τις οικονομικής επιτροπής ιδιαίτερα έχω διαπιστώσει πως, αυτή η ισορροπία δεν υπάρχει. Η Γερμανία έχει αποκτήσει ένα σοβαρό προβάδισμα το οποίο πηγάζει πρωτίστως από την οικονομία και αυτό το διοχετεύει σε πολλούς άλλους τομείς από θέματα κοινωνικά, πολιτικά.

Με αυτό ως βάση οι επιλογές που έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε σχέση με το ευρωπαϊκό πείραμα είναι δύο. Η μία επιλογή είναι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα σε αυτό που λέμε εμβάθυνση δηλ. για παράδειγμα, να προχωρήσουμε σε ουσιαστική διαμόρφωση και εμείς εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας. Να προχωρήσουμε σε θέματα της οικονομίας και να έχουμε κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη , κοινό υπουργό οικονομικών. Αυτά ελλοχεύουν και κινδύνους ιδιαίτερα για μικρά κράτη αλλά  με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου μπαίνουν στο προσκήνιο των συζητήσεών μας και γίνονται πλέον εφικτά όλα αυτά που μέχρι τώρα έμοιαζαν αδύνατα.

Η άλλη επιλογή είναι, εάν στις ευρωεκλογές επικρατήσουν δυνάμεις που είναι καθαρά με θέσεις αντιευρωπαϊκές εγώ θα έλεγα έξαλλες και πολλές φορές αποκρύβοντας των απώτερο τους στόχο που είναι ουσιαστικά η διάλυση της ΕΕ, θα εκτροχιάσει ένα ανθρώπινο πείραμα στην ιστορία όπου παρά της αδυναμίες του αυτό το κοινό μας σπίτι προσφέρει τη δυνατότητα για να έχουμε σταθερότητα και ειρήνη στη ΕΕ και στην ανατολική μεσόγειο όπου έχουμε σοβαρές απειλές.

Φανταστείτε να συμφωνήσουμε στην ΕΕ όπως, το πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Nα έχουμε ευρωπαϊκή προστασία των εξωτερικών συνόρων, πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο με δεδομένο ότι η μικρή Κύπρος και η Ελλάδα έχουν την Τουρκία συνεχώς να μας απειλεί και μάλιστα στην Κύπρο είναι εντός με τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Άρα όταν ακούω κριτικές από διάφορους,  ότι η ΕΕ δεν προσφέρεται για αξιοποίηση μας και έχει απογοητεύσει, εμένα η ανταπάντησή μου είναι πως συμμερίζομαι την συνεχή απογοήτευση, όμως ποια είναι η πρότασή σας;

Image result for μαυρίδης στο ευρωκοινοβούλιο

 

Η ειρήνη όπως είπατε είναι το μεγαλύτερο αγαθό που μας έχει προσφέρει η ΕΕ μετά το παγκόσμιο πόλεμο που θρηνήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και ζωές. Ο σκοπός της ένωσης είναι η ειρήνη και η ευημερία των λαών βλέπουμε όμως κράτη μέλη που έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι την ευημερία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε και με την ακαδημαϊκή σας ιδιότητα, πως μπορούν οι ταχύτητες της οικονομίας στις χώρες να συντονιστούν;

-Αν πάρουμε το χρόνο πίσω 20 χρόνια αφού έχουμε κλείσαμε φέτος 20 χρόνια ευρωζώνης, όταν δημιουργήθηκε το ευρώ το όραμα δεν ήταν απλά να δημιουργήσουμε ένα νόμισμα για να απαλλαχτούμε από το κόστος στις συναλλαγές η από το κόστος στις μεταφοράς από ένα εθνικό κρατικό νόμισμα σε ένα άλλο, αυτό ήταν ένα άμεσο όφελος που προέκυψε.

Το όραμα μας ήταν ότι μέσα από την σύγκλιση των οικονομικών  τη σύγκλιση της πραγματικής οικονομίας να ευημερούμε ως πολίτες όλοι . Δυστυχώς τα τελευταία 10 χρόνια στην ΕΕ έχουμε φαινόμενα πως, το όραμα αυτό δεν λειτούργησε στην πράξη για όλους, αλλά λειτούργησε ως επ΄ ωφελεία κάποιων  κρατών και εις βάρος κάποιον άλλων .

Το τελευταίο φαινόμενο είναι το γεγονός ότι , έχουμε την   μαζική εσωτερική μετανάστευση και νέων και μεγαλύτερο που αναζητούν θέσεις εργασίας. Δεν είναι αυτό το ευρωπαϊκό όραμα που είχαμε θέσει πριν 20 χρόνια. Γι’ αυτό και επιμένω πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ευρωζώνη, πρέπει να επανεύρουμε τον τρόπο για να θέσουμε την ευημερία όχι των τραπεζών αλλά των πολιτών και αν δεν το κάνουμε αυτό, δηλαδή να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής μας τον ευρωπαίο πολίτη, η ΕΕ ως ο κοινός χώρος ειρήνης δεν θα έχει μέλλον.

Κάποια από το προβλήματα είναι σημαντικά όμως μερικές φορές υπερδιογκώνονται και τυγχάνουν εκμετάλλευσης είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι, πάρα πολλοί πολίτες και ευρωπαίοι δεν ευημερούν, εάν ευημερούσαν έχω την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα σημαντικά προβλήματα θα έχαναν την σημαντικότητα τους.

Μου είναι αδιανόητο ότι, ως απάντηση στην οικονομική κρίση αποφάσισαν τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, σήμερα οι τράπεζες σε όλη την ΕΕ ελέγχονται  και έχουν κοινούς κανόνες εποπτείας και αν έχουν προβλήματα η επίλυση των προβλημάτων είναι με βάση κοινούς κανόνες σε όλη την ΕΕ. Και  όμως, δεν έχουν εφαρμόσει τον τρίτο πυλώνα  να έχουμε δηλ. μια κοινή πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Δεν μπορεί μια τράπεζα του ευρωπαϊκού νότου, με εγγυημένες τις καταθέσεις της από το αδύνατο κράτος του νότου, να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις με μια γερμανική τράπεζα.

Αν με ρωτούσατε σήμερα με την επανεκλογή μου τι θα θέσω ως πρώτη προτεραιότητα ή τι αισθάνομαι πως δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι, ότι δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Το κύριο κράτος που παρεμποδίζει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι η Γερμανία.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην οικονομία και ιδιαίτερα στην Κύπρο με το BREXIT;

-Είναι κάτι το αβέβαιο αυτό που δημιουργεί το Βrexit, κάνουμε απλός θεωρητικές ασκήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αβεβαιότητα θα δημιουργήσουν καθίζηση, που θα μας επηρεάσουν και εμάς στην Κύπρο. Η τεχνογνωσία θεωρώ θα επιφέρει την ισορροπία πολύ πιο σύντομα  και η ΕΕ θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς τα πολιτικά εμπόδια τα οποία κατά καιρούς το Ηνωμένο Βασίλειο έβαζε . Το Ηνωμένο Βασίλειο έβλεπε την ΕΕ ως μια αγορά. Εμείς θέλουμε την ΕΕ ευρωκεντρική η οποία να δημιουργήσει τις δικές τις υποδομές, σε όλους τους τομείς ούτως ώστε , να μην ελεγχόμαστε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε από την Ρωσία. Να έχουμε την δική μας ευρωκεντρική εξωτερική πολιτική, άμυνα και οικονομία.

 

Εισηγήσεις για ομαλή επανένταξη των πολιτών μας που ζουν στην Αγγλία; Με κάποια ειδική συμφωνία που να καλύπτει τις πρώτες ανάγκες τα πρώτα 1, 2  χρόνια;

-Τις διαπραγματεύσεις τις ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση. Εκείνο που προσδοκούμε όλοι μας είναι ότι θα συνεχιστούν τα δικαιώματα όσων πολιτών διαβιούν εντός των βάσεων και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει τα ίδια δικαιώματα στους ευρωπαίους πολίτες. Υπάρχει αυτή η κατανόηση αλλά όχι η νομική δέσμευση. Θα συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μια άλλη πρότασή μου αφορά ένα κοινωνικό πακέτο, θεωρώ ότι εντός της ΕΕ υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους σε κάποια κράτη μέλη υπαμείβονται και σε άλλα να υπάρχει σημαντικό πακέτο προστασίας. Η δική μου πρόταση λοιπόν είναι,  να προωθήσουμε ένα πρόσθετο πακέτο νομοθετικής προστασίας  που να διασφαλίζει κάποιους από τους όρους εργασίας και κάποια από τα δικαιώματα. π.χ  κάποιος εργαζόμενος είτε βρίσκεται στην Κύπρο είτε στη Γερμανία είτε στη Ρουμανία να έχει το ίδιο δικαίωμα τουλάχιστον σε σχέση, με κάποιους όρους που θεωρούμε πως, είναι αυτοί οι όροι, που καθιστούν την εργασία αξιοπρεπή.

Εκθέτουν κι άλλο τον Κώστα Μαυρίδη οι Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου

Τι θα μας στοιχίσει οικονομικά και σε αριθμούς το Βrexit;

-Εάν προκύψει ένα Brexit συμφωνημένο μαζί με την EE και για ένα μεγάλο διάστημα διασφαλίσουμε εμείς ως ευρωπαίοι, στους άλλους υπηκόους και το Ηνωμένο Βασίλειο, στους ευρωπαίους πολίτες που θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τα δικαιώματα τους και τους όρους εργασίας τους, νομίζω αν βρούμε κάτι παρόμοιο,  στους τομείς του εμπορίου, θα είναι το καλύτερο έργο των περιστάσεων. Εάν έχουμε άτακτο Brexit ,δεν μπορώ να κάνω καμία  αριθμητική πρόβλεψη και το μόνο που πιστεύω είναι, πως θα έχουμε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση. Και θα έχουν κόστος και οι δυο πλευρές.

 

 

Η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών ιδιαίτερα στα νότια κράτη προβληματίζει. Αναφορικά με την Κύπρο, μας κατατάσσουν πρώτους στις αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη κατ΄ αναλογία πληθυσμού. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό;

 

-Εμείς ως ΕΕ σε αυτό που συνέβη στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία είμαστε οι μόνοι που έχουμε τις λιγότερες ευθύνες. Είχαμε ένα κατευναστικό ρόλο και όχι επιθετικό και όμως είμαστε εμείς οι οποίοι καλούμαστε να διαχειριστούμε τις συνέπιες που δυστυχώς αφορούν τις ανθρώπινες ζωές. Εμείς ως πολιτισμένοι πρέπει να απλώσουμε το χέρι να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα σε αυτές τις χώρες για να μπορέσει μια μεγάλη ποσότητα ανθρώπων να επιστρέψει πίσω.

Η Κύπρος και η Ελλάδα δυστυχώς δεν μπορούν να αντέξουν μαζικές ροές προσφύγων γιατί αυτό ελλοχεύει και κινδύνους κοινωνικούς και οικονομικούς καθώς αν σκεφτούμε καλά, τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου είναι αυτά που πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Εδώ η ΕΕ έχει αποτύχει. Έχουμε ένα ταραξία στην εποχή και αναφέρομε στον σουλτάνο της περιοχής τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τις ροές των προσφύγων  είτε για να εκβιάσει, είτε για να παίρνει χρήματα, είτε γιατί θέλει την ελευθεροποίηση της βίζας των Τούρκων υπηκόων. Με την Τουρκία έχουμε κάνει λάθος εκτίμηση ως ΕΕ. Νομίζουμε ότι μπορούμε να εξαγοράσουμε ένα τέτοιο καθεστώς μόνο με χρήματα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να είμαστε ευάλωτοι  και θύματα εκβιασμού, αλλά πρέπει να βρούμε τους τρόπους να ασκήσουμε σοβαρές πιέσεις.

 

 

Έχει μέλλον η προοπτική ένταξη της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκή ένωση;

-Ενταξιακή της Τουρκίας, το παρομοιάζω με ένα θάνατο ο οποίος έχει ήδη επισυμβεί εδώ και 1,5 χρόνο απλώς η αγγελία θανάτου δεν έχει δημοσιοποιηθεί για λόγους πολιτικούς. Δεν η κρίνει η ηγεσία της ΕΕ ότι δεν της συμφέρει να το ανακοινώσει, ούτε τον Ερντογάν τον συμφέρει να ανακοινώσει στο λαό του ότι αυτό πάει τέλειωσε. Εκείνο που συζητάμε σήμερα είναι κατά πόσον θα μπορούσε να δοθεί στην Τουρκία μια εναλλακτική επιλογή, με αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων γιατί είναι εκεί που έχει το σοβαρό  της πρόβλημα.

Αλλά εδώ δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά την κυπριακή δημοκρατία, η Τουρκία έχει νομικές υποχρεώσεις μεταξύ αυτών και την αναγνώριση της κυπριακής δημοκρατίας , οι οποίες αυτές οι νομικές δεσμεύσεις δόθηκαν προς την ευρωπαϊκή ένωση και δεν νοείται να συζητήσουμε ούτε ένα βήμα προς αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αν δεν εκπληρωθούν απόλυτα αυτές οι δεσμεύσεις.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας για το Μέλλον της ΕΕ στην τελευταία ολομέλεια τόνισε, ότι θέλει μια αλληλέγγυα Ευρώπη κοντά στους λαούς της. Τι γνώμη έχετε να πείτε;

 

-Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες το επιζητούμε αυτό. Εκείνο που μπορώ να πω και για την περίπτωση της Ελλάδας, το να ομολογούν οι ίδιοι οι σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής  προς την Ελλάδα ότι, είμασταν περίπου βάναυσοι προς την Ελλάδα και άδικοι και δεν ανταποκριθήκαμε στο βαθμό της σωστής αλληλεγγύης που έπρεπε, νομίζω  πως τέτοιου είδους φράσεις ενώ είναι σωστές, στην ουσία δεν περιέχουν πολιτική βούληση γιατί είμαστε κράτη μέλη, δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα.

 

Τι πιστεύεται ότι πυροδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς στη Ευρώπη;

-Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια φαινόμενα έξαλα και ακραία με φανατισμό εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εάν βρούμε τον τρόπο και πρωτίστως να θέσουμε τον ευρωπαίο πολίτη στο επίκεντρο και να ευημερήσει, είμαι πεπεισμένος πως θα επανεύρουμε την πορεία μας ως ΕΕ και η πτώση των ποσοστών θα επέλθει, ως αποτέλεσμα της ευημερίας των λαών και των πολιτών

 

Τι έχετε παρουσιάσει αυτά τα χρόνια σαν ευρωβουλευτής και  ποιά θα είναι τα επόμενα σας βήματα?

Εκείνο που μπορώ να προβάλω με αισιοδοξία είναι πως τα 5 χρόνια  που εργάστηκα εδώ εργάστηκα με ζήλο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Από το κυπριακό μέχρι την οικονομία. Από τις τράπεζες μέχρι το FIR Της Κύπρου, μέχρι τα θέματα που αφορούν το κανονισμό της πράσινης γραμμής και τη διοχέτευση μολυσμένων προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές και τα πρόωρα νεογνά. Θέλω να πω λοιπόν, ότι επαφίεται στον κάθε ευρωβουλευτή, ιδίως από ένα μικρό κράτος μέλος, το οφείλει και αυτός να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, ούτως ώστε να αντλήσει περισσότερα για το κράτος που εκπροσωπεί. Αυτό είναι η δέσμευση μου, να συνεχίσω, αν μείνω και δεύτερη θητεία θα έχω να δώσω περισσότερο, γιατί έχω την εμπειρία και την γνώση της πρώτης πενταετίας.

Ράδιο 99 FM www.eprovoli.com