Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή Κύπρου κ. Τάκη Χατζηγεωργίου “Πρόταση για εγκατάσταση διεθνούς θεσμού στην Κυπρο” Στρασβούργο13-2-19 ΡΑΔΙΟ99 FM www.eprovoli.com

Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή Κύπρου κ. Τάκη Χατζηγεωργίου "Πρόταση για εγκατάσταση διεθνούς θεσμού στην Κυπρο" Στρασβούργο13-2-19 ΡΑΔΙΟ99 FM www.eprovoli.com

Συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή Κύπρου κ. Τάκη Χατζηγεωργίου “Πρόταση για εγκατάσταση διεθνούς θεσμού στην Κυπρο” Στρασβούργο 13-2-19

ΡΑΔΙΟ99 FM , www.eprovoli.com

Γιατί δεν βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα και πίεση στην Τουρκία ως προς το Κυπριακό εκ μέρους της ΕΕ?

-Έχουν χάσει το μοχλό. Υπάρχει μοχλός προς την Τουρκία όμως δεν τον αξιοποιούν λόγω της ανάγκης τους να έχουν σχέση με την χώρα αυτή. Κυρίως μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία έχει χιλιάδες επιχειρήσεις στην Τουρκία. Είναι αδύνατο η Γερμανία, το κέντρο της Ευρώπης να συγκρουστεί με την Τουρκία.

Οι ομοσπονδίες όμως του Βελγίου και της Ελβετίας  έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τις ομοσπονδίες της Γερμανίας και της Αμερικής που πρόκειται για έθνος με διαφορετικούς πληθυσμούς. Στο Βέλγιο έχουν εγκαθίδρυση μεγάλους ευρωπαϊκούς θεσμούς π.χ. στο Βέλγιο το Ευρωκοινοβούλιο στην Ελβετία τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφού έχουν φιλοδοξία να λυθεί το κυπριακό και  εάν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο θέσουν το αίτημα πως, με την λύση θέλουμε η Ευρώπη θα εγκαθιδρύσει στη Κύπρο είτε ένα υφιστάμενο ευρωπαϊκό θεσμό είτε θα γεννήσουμε ένα καινούργιο, έτσι οι πολίτες θα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχει μια δυστοκία στο να πιστέψουν ότι μπορεί να αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Η Κύπρος δικαιούται να το ζητήσει.

Image result for τακης χατζηγεωργιου

Μένει δηλαδή οι εταίροι να αντιληφθούν την αξία της πρότασης σαν  σημαντικό άξονα ασφάλειας που θα νιώσουν οι λαοί από την λύση;

-Ναι και η Τουρκία δεν υπάρχει λόγος να πει όχι δεδομένου ότι δεν αφορά χώρο που δεν είναι μέρος θα είναι διεθνές.

 

Ποια είναι η πορεία υλοποίησης της πρότασής σας;

Αν το ενστερνιστούν οι δύο ηγέτες Αναστασιάδης και Ακιντζί ,τότε σημαίνει πείθουν τους ανθρώπους που είναι σε θέσεις κλειδιά και αναφέρομαι στην Μέρκελ και στον Μακρόν. Το κύριο είναι να νιώθουν οι Κύπριοι πολίτες την ασφάλεια μέσα από αυτούς του θεσμούς που θα βρίσκονται στη Κύπρο.

 

Η προϋπόθεση της αποχώρησης στρατών και εγγυήσεων παραμένει;

-Αυτή η πρότασή είναι ενισχυτικό του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων.

 

 Αναφορικά με το σημερινό θέμα 100 ημέρες από τις ευρωεκλογές πως θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε όλη αυτήν την εμπειρία, τις προτάσεις και πως μπορούμε να επωφεληθούμε από εσάς;

-Αυτή η ιδέα που έβαλα στο τραπέζι μου δίνει ένα βάθρο να συνεχίσω να εργάζομαι και μάλιστα χωρίς να σκέφτεται κανείς ότι έχω πολιτική σκοπιμότητα νοουμένου ότι δεν είμαι υποψήφιος για ευρωεκλογές.

Image result for τακης χατζηγεωργιου

Οι σχέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης με την Ρωσία πως πρέπει να αντιμετωπίζονται;

-Υπάρχουν ηγέτες στην Ευρώπη που αναγνωρίζουν και τα προβλήματα αλλά πιστεύουν πως πρέπει να βρίσκουμε τρόπο «συγκατοίκησης» στην περιοχή. Θα πάρει πολλά χρόνια για να ξεκαθαρίσει αυτό. Μιλάμε για μια μεγάλη χώρα δεν είναι εύκολο να κάνεις πίσω ούτε να είσαι πολύ επιθετικός διότι χρειάζονται και οι δυο την ειρήνη και την συνεργασία.

 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte στην τελευταία ολομέλεια κατέληξε την ομιλία του ζητώντας μια αλληλέγγυα Ευρώπη, κοντά στο λαό. Εσείς βρίσκεται ότι υπάρχει μια απόσταση που έχει δημιουργηθεί είτε λόγω επικοινωνιακού χάσματος είτε λόγω βραδυκίνητης διαδικασίας λήψης αποφάσεων λόγω της γραφειοκρατίας;

-Πιστεύω ότι εάν η Ευρωπαϊκή ένωση με όρους προοδευτικούς δεν ομοσπονδικοποιηθεί, θα συνεχίσει αυτό το σημειωτόν που ξέρουμε σήμερα. Στην ομοσπονδία ενισχύεις τον αδύνατο. Στην Αμερική μια πολιτεία των 2 εκατομμυρίων έχει των ίδιο αριθμό γερουσιαστών με μια των 20. Είναι ένας άνθρωπος μια ψήφος; Όχι. Ενισχύεις όμως την ισότητα των πολιτειών. Αυτή είναι η βασική δομή της ομοσπονδίας και απαντά σε αυτό που συζητούν πολλοί κύπριοι « μα δεν είναι ένας άνθρωπος μια ψήφος άρα δεν είμαστε ίσοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Στην ομοσπονδία υπάρχουν πάντα δυο βουλές. Η άνω βουλή και η κάτω βουλή. Στην άνω βουλή υπάρχει ίσως αριθμός ευρωβουλευτών π.χ. έστω τρις από κάθε κράτος μέλος και η κάτω βουλή κατ΄ αναλογία. Τα στοιχεία της σταθμισμένης ψήφου, της άνω και κάτω βουλής, των πτήσεων που να βοηθούν τους πάντες να έρχονται σε κατάλληλο χρόνο στο κοινοβούλιο συμβάλουν στο να αισθανθούν οι Κύπριοι ότι λαμβάνονται υπόψη. Η ομοσπονδία είναι ισχύς των αδύνατων.

Όταν οι ίδιες οι ηγεσίες των κρατών δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι έχουν δυσκολία επαφής με τους λαούς τους πολύ περισσότερο είναι να σας πω πως υπάρχει επαφή της Ευρώπης με τα λαϊκά προβλήματα  στις διάφορες χώρες. Προσπάθεια γίνεται σε κάποιο βαθμό και νομίζω πως η ιδέα που σκέφτομαι εγώ κάνει τους πολίτες να νιώθουν πως έχουν κάποιο ρόλο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει πολλά θετικά και πρέπει να τα αναγνωρίσουμε.

 

-Ποιά η θέση της ευρωπαϊκής ένωσης απέναντι σε πολιτικές όπως του Όρμπαν;

-Το να τους τιμωρήσει δεν είναι πότε μέτρο της ευρωπαϊκής ένωσης. Μετά την πάροδο 10 ετών μπορεί να παρθούν μέτρα. Υπάρχει μια ρήση στην εκκλησία  «Άχρι καιρού». Άσε δηλαδή να έρθει η ώρα του.

 ΡΑΔΙΟ99 FM , www.eprovoli.com