Συνωμοσία σιωπής για Ρίκκο

Συνωμοσία σιωπής για Ρίκκο

Σειρά αμείλικτων ερωτημάτων αναφορικά με την τροποποίηση του περί Φυλακών Νόμου, που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, έξι μήνες νωρίτερα από ό,τι θα δικαιούτο χωρίς την τροποποίηση.

Αλλά, τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα καθώς, ουδείς από τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που εισηγήθηκε την τροποποίηση προς την ολομέλεια της Βουλής (όπου ψηφίστηκε ομόφωνα) θέλησε να μας απαντήσει. Ούτε και κάποιο κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση να εξηγήσει τη θέση του.

 

Έμμεση αναγνώριση του αδικαιολόγητου της τροποποίησης της νομοθεσίας, προήλθε μόνο από το ΔΗΚΟ, δηλώνοντας στον Φιλελεύθερο ότι μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του  διαπιστώνεται ότι υπήρξε στρέβλωση, αφού το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων χρησιμοποίησε τον νόμο για να αποφυλακίσει αμέσως τον κ. Ερωτοκρίτου, και γι’ αυτό προσανατολίζεται να επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, με πρόθεση να ακυρωθεί η τροποποίηση και να ξαναψηφιστεί η νομοθεσία όπως ήταν προηγουμένως και με βάση την οποία οι κατάδικοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης αφού εκτίσουν το ήμισυ της ποινής που τους επέβαλε το δικαστήριο.

 

Με την τροποποίηση που έγινε τον Μάιο, η αίτηση γίνεται μετά το ήμισυ της ποινής, αφού όμως ληφθούν υπόψη και οι μειώσεις που γίνονται ή που θα γίνουν μελλοντικά λόγω καλής διαγωγής ή προεδρικής χάρης. Με βάση αυτή την τροποποίηση ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρέμεινε στη φυλακή μόνο 17 μήνες από τους 42 που του επέβαλε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πριν από την τροποποίηση της νομοθεσίας, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είχε υποβάλει και αίτηση για προεδρική χάρη, η οποία όμως δεν απαντήθηκε από τον Πρόεδρο και δεν χρειάζεται πλέον να απαντηθεί, αφού έδωσε τη λύση η Βουλή και το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων.

Εντυπωσιακός είναι και ο χειρισμός που έκαναν χθες τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία εξαφάνισαν το θέμα. Κυρίως, τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, που καθημερινά αναδεικνύουν και προεκτείνουν τα θέματα των εφημερίδων, χθες έκαναν πως δεν είδαν το κύριο θέμα του Φιλελεύθερου. Άγνωστο από πού προήλθε η παρέμβαση για τη σιωπή τους, πάντως, το βέβαιο είναι ότι υπήρξε.