Τα 10 σημαντικότερα οφέλη της κολύμβησης!

Τα 10 σημαντικότερα οφέλη της κολύμβησης!

Καθένας μας προτιμά και άλλο είδος άσκηση για να διατηρεί τη σωματική του υγεία στο σωστό επίπεδο. Τι γίνεται όμως όταν δεν ξέρουμε τι να διαλέξουμε; Εγώ θα σας προτείνω ανεπιφύλακτα την κολύμβηση ως μακράν το καλύτερο είδος άσκησης. Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί λόγοι για αυτό, και θα τους ανακαλύψετε αμέσως τώρα!

Για ποιους λόγους να διαλέξουμε την κολύμβηση;

 

1. Οδηγεί σε ωραιότερο σώμα

Ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία της κολύμβησης είναι ότι δεν στοχεύει απλώς στην καύση θερμίδων ή στην απώλεια βάρους, παρ’ όλο που και αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται όταν κολυμπάμε. Ένα σώμα λιγότερων κιλών δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο ωραίο, πιο γυμνασμένο ή πιο υγιές. Επιπλέον, ένα σώμα που χάνει απότομα βάρος δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη δείχνει σφριγηλό και δυνατό. Η κολύμβηση όμως, σμιλεύει το σώμα παράλληλα με την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους, οδηγώντας σε ένα απολύτως υγιές και αισθητικά ωραίο αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κολύμβηση είναι μια αερόβια άσκηση (cardio) αλλά και άσκηση ενδυνάμωσης ταυτόχρονα!

2. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Θυμάστε που μας λέγανε όλοι, απ’ όταν ήμασταν παιδιά, να μην καμπουριάζουμε; Ακόμα και άτομα χωρίς κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα (σκολίωση κ.λπ.) μπορούν να αποκτήσουν αδύναμο κορμό από την καθιστική ζωή και από τη χρήση του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να καμπουριάζουν. Η κολύμβηση είναι ιδανική για άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα, καθώς βελτιώνει τη στάση του σώματός τους και με τον καιρό τους μαθαίνει να στέκονται σωστά χωρίς προσπάθεια. Επιπλέον, αυτά τα άτομα έχουν συχνούς πόνους στην πλάτη και στις αρθρώσεις, κάτι που εξαλείφεται με την κολύμβηση. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και με άτομα που καμπουριάζουν λόγω τρόπου ζωής.

kato ap to nero

3. Είναι κατάλληλη για όλους

Τα παιδιά, ακόμα και τα μωρά, μπορούν να κολυμπούν. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να κολυμπούν. Άτομα με διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν συνήθως να κολυμπούν. Άτομα με ειδικές ανάγκες επίσης επιλέγουν την κολύμβηση. Η άσκηση όλων των μυών και η αντίσταση του νερού που προστατεύει από τραυματισμούς καθιστά το κολύμπι κατάλληλο ακόμα και για εντελώς αρχάριους. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να κάνει και διαφορετικά στυλ ασκήσεων, όμως τα οφέλη της κολύμβησης είναι τα ίδια για όλους. Ακόμα κι όσοι έχουν θέματα αυτοπεποίθησης με το σώμα τους που το καλύπτει μόνο ένα μαγιό, σύντομα συνηθίζουν γιατί στο νερό ξεχνούν τα πάντα.

4. Ενεργοποιεί και συγχρονίζει όλους τους μύες

Όταν κολυμπάμε, θέλοντας και μη ασκούμε όλους σχεδόν τους μύες μας. Χάρη σε αυτήν την ομαδική εργασία, το σώμα δείχνει όλο και καλύτερο σε κάθε σημείο του, άρα δε χρειάζεται να ανησυχούμε για το ποια σετ ασκήσεων είναι κατάλληλα για το τάδε σημείο. Λίγη ώρα κολύμβησης και έχουμε ασκηθεί ολόκληροι, χωρίς να τρέχουμε από το ένα όργανο στο άλλο στα γυμναστήρια για να καλύψουμε όλο μας το σώμα. Πολύ σημαντική επίσης είναι η ευλυγισία που πετυχαίνουμε με την κολύμβηση. Επιπλέον, οι μυς μαθαίνουν να συντονίζονται επειδή δουλεύουν όλοι μαζί, κάτι που μας κάνει να έχουμε πιο βέβαιες και αρμονικές κινήσεις.

kolimvitis krooul

5. Απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό

Ο βασικός μας εξοπλισμός είναι το νερό, και ως όργανο γυμναστικής ουσιαστικά δε χρειαζόμαστε τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα πράγματα που πρέπει να έχουμε είναι λίγα και καλά, εκ των οποίων το μαγιό είναι αυτό που κοστίζει περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, τα υπόλοιπα όπως μπουρνούζι, γυαλιά κολύμβησης και σκουφάκι μπορούμε να τα προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλές τιμές. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να κολυμπάμε στη θάλασσα που δεν κοστίζει, ενώ για τον υπόλοιπο χρόνο μπορούμε να έχουμε συνδρομή σε κάποιο κολυμβητήριο της πόλης. Η συνδρομή θα ήταν ακριβώς το ίδιο με το να πληρώνουμε γυμναστήριο, άρα ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.