Ξανά στο τραπέζι η συζήτηση για τις περικοπές του Δημοσίου

Ξανά στο τραπέζι η συζήτηση για τις περικοπές του Δημοσίου

Με τη συμμετοχή και του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη πραγματοποιείται σήμερα η νέα σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για συνέχιση της συζήτησης του θέματος που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο γενικός εισαγγελέας αναμένεται να καταθέσει τις δικές του θέσεις και απόψεις επί της νομικής πτυχής του θέματος και να απαντήσει σε ερωτήματα νομικής φύσεως τα οποία θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στην προηγούμενη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προσπάθειες που γίνονται, σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα, για να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Έγινε επίσης ενημέρωση για τα μέτρα τα οποία προετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της έφεσης, για την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης του Συντάγματος και για τυχόν νομοθετικά πρόσθετα μέτρα που μπορεί να χρειαστούν.

Και διάταγμα αναστολής

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των νομοθεσιών για τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών επιδομάτων και την εισφορά 3% στο κυβερνητικό σχέδιο σύνταξης, μελετήθηκαν σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία και αποφασίστηκε ότι θα καταχωρισθούν εφέσεις και θα ζητηθεί διάταγμα αναστολής εκτέλεσής τους.

Στη σύσκεψη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του μηνός και μερικές μόνο ημέρες μετά την έκδοση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, είχαν λάβει μέρος ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας με λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, η γενική λογίστρια της Δημοκρατίας, λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών, η διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με το πέρας της ανακοινώθηκε ότι θα ετοιμασθούν και θα καταχωρισθούν το συντομότερο εφέσεις και θα ζητηθεί όπως της ακρόασης των εφέσεων επιληφθεί η Πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας του αντικειμένου και των επιπτώσεών τους. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων και η εκδίκαση των εφέσεών τους το συντομότερο δυνατό.